3 august 2015

Dinamo - Poli 2:1 (2:1)

E clar că avem parte de sezonul marjelor minime. Astfel, am pierdut o partidă pe care n-ar fi trebuit s-o pierdem, în baza unor decizii neinspirate de toate părțile, precum și a unor ratări importante în a doua parte. Golul lui Elek, care a urmat degrabă golului marcat de Dinamo din penalty în debut, ar fi putut să ne poarte până la pauză, însă o centrare excelentă de pe flancul nostru drept și o ieșire întârziată a lui Pap au permis gazdelor să obțină avantajul. Nu cred că, per ansamblu, echipa a fost deficitară în ceea ce privește determinarea, dinamoviștii fiind adesea găsiți în propria jumătate, dar fluența jocului ofensiv lipsește, iar rata de succes e implicit prea mică. Se poate însă construi.

Meciul a început furtunos, cu un o lansare lungă a gazdelor în flancul nostru drept, Luchin a intervenit oarecum stângaci în marginea careului, iar Avram a dictat penalty. Să zicem, deși eu nu mă declar convins. Execuția lui Matei a fost perfectă, dar avantajul a ținut doar trei minute. Replica noastră a venit prin inspirația lui Zicu, acesta trecând de un jucător în flanc, ca apoi să-l lanseze pe Hernandez în careu - șutul acestuia a fost respins în lateral, însă Elek a fost pe fază și a înțepat mingea în plasă! Noi am fost cei care am controlat jocul în continuare, însă șansele au întârziat să mai apară. Doar pe final de repriză s-a dinamizat din nou meciul. Mai întâi, în minutul 41, Elek a centrat bine în fața porții, dinamoviștii au respins până în marginea careului la Llorente, a cărui voleu a fost scos de pe linie de către un adversar. Apoi Zicu a avut o incursiune în stânga, a căzut în marginea careului, și când a cerut ceva s-a văzut cu un galben - aparent just. Doar că imediat, cu spiritele încinse, Dinamo a reușit desprinderea, când centrarea lui Filip l-a găsit pe Gnohere la colțul lung, acesta împingând balonul în plasă după ce Pap a ratat intercepția. De criticat ar fi și poziționările lui Belu și Curtean, Filip centrând fără pic de rezistență din partea apărării noastre. Până la pauză am mai beneficiat de o stângăcie arbitrală, căci la o centrare din dreapta a lui Elek, Zicu a fost împiedicat de ultimul fundaș, dar s-a dictat corner - ceea ce este bizar, căci pe de-o parte Zicu era în ofsaid și pe de altă parte nu a părut ca și cum un dinamovist ar fi atins mingea. În spiritul sportului, decizia a fost corectă. Dar prezentarea ei - ce să mai zicem?

Poli n-a mutat imediat după pauză, dar a purtat inițiativa. Șutul lui Hernandez, pe centru, nu a pus mari probleme portarului advers, ceea ce nu se poate spune despre libera bătută peste zid de Curtean, care a prins pământul în fața porții și a necesitat două intervenții ale dinamoviștilor pentru calmarea fazei. Mare șansă pentru aceștia în minutul 54, când o lansare frumoasă din propria jumătate îl depășește pe Scutaru, care aștepta un ofsaid la un jucător neimplicat în fază, dar D. Popescu a intervenit perfect, acordând corner. Belu face o stângăcie când s-o ia la goana cu mingea din interiorul careului nostru și și-o dă în braț, fără a se dicta ceva, iar în minutul 60 Poli mai are o bună șansă, când Melinte trimite cu capul la cornerul lui Curtean, mingea fiind scoasă din nou de pe linia porții. Replica lui Dinamo, patru minute mai târziu, l-a testat pe Pap, care a respins acrobatic șutul lui Gavrilă din marginea careului, după ce Scutaru a fost fentat în prealabil. Introducerile lui Goga, Rufino și Sarmov par să îngreuneze puțin construcția, axul central dinamovist fiind de netrecut în ciuda mai multor tentative de un-doi. De abia în minutul 84 ne animăm, când Rufino trimite de puțin pe lângă la centrarea lui Goga. Și acesta din urmă beneficiază de o șansă la un alt corner al lui Curtean, dar trimite cu capul pe lângă, iar minutele se scurg agonizant spre final. Nici libera chiar dinainte de ultimul fluier, centrată din 30 metri, nu găsește vreun destinatar, astfel că scorul a rămas cel stabilit în prima repriza.

Ne rămâne să sperăm că aceasta va fi una din ultimele partide pe care le pierdem deși nu ar fi cazul să o facem. Am dat egaluri sigure în aceste trei partide, chiar dacă de fiecare dată s-a ivit un context în care factorii externi au deranjat - mai mult sau mai puțin, dar cam într-o direcție până acuma. De bun augur ar fi jocul, care a arătat mai bine azi, alături de atitudinea jucătorilor. Greu de zis cât am fost noi și cât a fost adversarul, dar vedem deja un tipar foarte diferit de cum arăta Poli acuma doi ani. Cert este însă că retrogradezi și dacă joci binișor, fără să câștigi, deci trebuie să fim foarte concentrați în etapele următoare și să confirmăm în clasament fotbalul arătat.
Din păcate astăzi am avut parte de multe intervenții slabe, mingi pierdute ușor și centrări rătăcite. O parte din neajunsuri le putem pune pe seama lipsei de omogenitate - a fost clar că Goga-Zicu încercau tot felul de lucruri în ultimul sfert de oră, dar precizia în execuții și timing le-a lipsit. Uitându-ne la apărare, am fost dezamăgit și surprins neplăcut de aportul defensiv al lui Belu, Luchin și Scutaru. Primul, chiar dacă a arătat multă dorință și a fost foarte prezent în atac, a părut vulnerabil în spate, inclusiv la goluri. Luchin, deși în rest a fost decent, are pe conștiință intervenția nereușită care a dus la penalty, în vreme ce Scutaru a catalizat două faze foarte periculoase ale dinamoviștilor în a doua repriză. Acesta din urmă a și fost schimbat la scurt timp, cu Sarmov, probabil din rațiuni fizice. Doar Popescu a fost solid, în detrimentul unui aport ofensiv mai ridicat. Rămân altfel în continuare nefascinat de jocul lui Melinte la mijloc, deși astăzi a părut ceva mai bun ca în etapele anterioare. Înlocuitorul său odată cu reașezarea tactică după ieșirea lui Scutaru, Sarmov, n-a apucat să arate prea multe la rândul lui.
Vorbind despre tactici, mi se pare dureros că Bărbuț a fost sacrificat astăzi. Curtean, destul de activ, chiar dacă nu foarte precis, a fost și el mai bun ca în celelalte meciuri, dar fără Bărbuț ne lipsește explozia, atât de utilă pe aceste mingi lungi și potențiale devieri. Zicu a ieșit din meci pe parcurs, rămânând cu aportul la gol, precum și alte execuții frumoase, cu precădere în prima parte. Pe lângă el, cei doi spanioli au fost activi, Llorente plecându-mi ceva mai mult ca Hernandez, acesta din urmă suferind din lipsă de viteză - dar care a jucat un rol central la gol. Cât despre Elek, ne-am obișnuit deja cu travaliul său, de această dată fiind susținut mai bine de către coechipieri. N-a avut însă multe șanse de a se remarca. Înlocuitorul său, Rufino, a evidențiat cât de dificil este să străpungi o apărare bine organizată fără servicii de calitate, deci mai e de lucru aici.

Alexa trebuie să găsească o formulă în care Bărbuț primește șansa să destabilizeze apărările adverse - indiferent de precizia la finalizare, oferă multă dinamică atacului nostru. În rest, este important să ne menținem atitudinea și să îmbunătățim carențele menționate mai sus, fără a începe să facem calcule și să cădem într-o stare de tensiune.

Hai Poli!

Poli: Pap (5) - Belu (5,5), Luchin (5), Scutaru (5), Popescu (6) - Curtean (5,5), Melinte (5,5), Llorente (6), Zicu (5,5) - Hernandez (6), Elek (6)

Schimbări:

Rufino pentru Elek (min 62)
Goga pentru Hernandez (min 68)
Sarmov pentru Scutaru (min 68)

Niciun comentariu :

Google+