28 iulie 2015

Poli - Botoșani 1:0 (0:0)

Victorie esențială și bine-meritată pentru Poli, care a dominat ostilitățile și a avut o serie de ocazii excelente în repriza secundă, pe lângă golul lui Elek. Replica oaspeților a făcut ca partida să aibă un ritm foarte bun, mai ales în a doua parte, și a menținut suspansul până la ultimul fluier al centralului. Asta după ce jocul începuse cu jumătate de oră întârziere, datorată identificării unor vize expirate la Curtean și Artean, cel din urmă desemnat titular - precum și o problemă asemănătoare la un fotbalist al oaspeților.

În fața unui public destul de numeros, mai ales considerând și condițiile meteo precare, meciul nu a impresionat deosebit în prima lui parte, cu atât mai mult cu cât amânarea startului a dat naștere la o stare de oareșce frustrare. Tatonarea reciprocă a fost punctată de mai multe cartonașe galbene, mai puțin unul care se cerea la oaspeți și ar fi fost cauza de eliminare. Cu echilibrul menținut, ultimul sfert de oră a prezentat câte o ocazie de fiecare parte. Oaspeții au beneficiat de o liberă de la 30 metri, șutul a fost direct pe poartă, dar și pe poziția lui Pap, care a boxat balonul. Noi am închis practic repriza cu șutul parat al lui Elek, la capătul unei incursiuni în careu a lui Hernandez. Cam atât. De remarcat ar fi doar înlocuirea lui Boldea cu Bărbuț după nici jumătate de oră, Alexa realizând că titularizarea celui dintâi nu a fost o mutare inspirată.

Tonul reprize secunde l-a dat în mare parte Zicu, a cărui prezență s-a făcut simțită în mod nebănuit - ba chiar s-a dovedit decisivă. Prima fază de poartă i-a aparținut însă lui Llorente, care a șutat de la distanță o minge respinsă de apărătorii adverși, aceasta trecând de puțin pe lângă. Zicu a avut golul pe tavă când în minutul 50 Hernandez i-a plasat mingea dintr-o liberă inteligentă, însă șutul a trecut peste. A urmat o fază cursivă cu aceiași protagoniști, de această dată Zicu lansându-l pe Hernandez care a scăpat de fundașii adverși, însă șutul s-a scurs pe lângă. Frustrat, Hernandez a mai încercat odată poartă în minutul 54, când din unghi n-a reușit să-l învingă pe portar. Au urmat zece minute de respiro, în care s-a putut remarca însă că oaspeții erau departe de a fi foarte proaspeți. Această lentoare s-a simțit în special în defensivă, unde Bărbuț a început să fie mult mai incisiv pe mingi lungi, flancul drept fiind arat constant de acesta. Din acea zonă a plecat și faza golului, în minutul 64, când Melinte l-a deschis în diagonală pe Zicu, acesta a centrat în fața porții unde țâșnise Elek, a cărui finalizare a lovit gazonul și a intrat în înaltul porții adverse, fără șanse pentru Pleșca! De remarcat că oaspeții aveau un fundaș pe margine în această fază, din cauza unei accidentări, ceea ce i-a expus și mai mult decât erau deja expuși din lipsa de prospețime. Putea fi rapid 2-0, însă Hernandez și Melinte s-au încurcat la o centrare venită pe axa Zicu-Popescu, iar șutul primului a trecut peste. Ultimul sfert de oră a fost foarte animat, oaspeții arătându-și primii colții la un corner, mingea fiind respinsă de Popescu în drumul ei spre poartă. Poli a replicat pe măsură prin Bărbuț, care a avut parte de două lansări lungi excelent jucate, însă în ambele rânduri nu a putut șuta pe lângă portarul advers. Remarcabilă însă preluarea la a doua fază! Cei de la Botoșani l-au întins pe Pap un minut mai târziu, prin Raul Costin și au mai presat în marginea careului în câteva rânduri, fără a fi prea concreți în intenții. Și așa, ar fi putut să ne strice socotelile în prelungiri, la una din ultimele faze, când o lovitură de cap din interiorul careului a trecut neplăcut de aproape pe lângă poarta noastră. N-a mai venit însă nimic, astfel că Poli și-a trecut în cont prima victorie a sezonului și poate privi mai ușurată către etapele următoare!

A fost un meci destul de bun făcut de echipa noastră, cu precădere în a doua repriză, când am exploatat slăbiciunile evidente ale oaspeților. Pap a intervenit în repetate rânduri eficient, boxând multe mingi periculoase, în vreme ce duo-ul Luchin-Scutaru a închis bine centrul apărării. Flancurile au impresionat mai mult în prima repriză, atât Belu, cât și Popescu arătând multă determinare și o bună dispoziție la efort. Plăcut surprins am fost de cei doi spanioli, Llorente și Hernandez, ambii preconizați mai degrabă ca rezerve, însă conjunctura specială a serii le-a priit, astfel că au fost adesea prezenți în joc. Boldea n-a arătat nimic special cât a jucat, exceptând o fază gândită prost, când ar fi putut șuta, dar nici înlocuirea lui cu Bărbuț n-a dat roade imediate. Poate că s-ar fi căzut ca Alexa să aștepte pauza, dacă nu cumva Boldea a avut o accidentare. Zicu, artizan la multe faze în repriza secundă, a fost mai oscilant în prima parte, dar și așa și-a dovedit utilitatea, precum și voința de a alerga mai mult decât suntem obișnuiți de la el. În plus, a dus nouăzeci de minute, ceea ce este la fel de impresionant! Melinte, la închidere, nu m-a convins, trecându-și în cont repetate execuții ratate, însă a avut un aport important la golul zilei, ceea ce îi șterge din păcate. Dar dincolo de toate, de Elek mi-a plăcut cel mai mult azi, nu doar datorită golului, care n-a reprezentat o finalizare facilă, ci și grație duelurilor multiple în care și-a arătat dăruirea. Dintre cei introduși pe parcurs, doar Bărbuț a avut timp să lase o impresie, și a lăsat una puternică, doar că cele două ratări din poziție de singur cu portarul atârnă împotriva eforturilor sale exemplare.

E esențial că am adunat primele puncte, însă trebuie să rămânem așezați și să admitem că am beneficiat de un adversar slăbit, cu jucători obosiți și fragili. Contează mult să găsim un unsprezece stabil, fapt care nu cred că se va întâmpla prea curând dacă nu avem constanță în rezultate. Aceste prime trei etape ne-au arătat jucători căpoși, de bine și de rău, care încă sunt în faza de (re)cunoaștere. Ne-au arătat și că mai mulți dintre titularii de anul trecut, în special Neagu, Trandu, Poparadu și Boldea, vor avea viață grea în a prinde primul unsprezece.

Bravo Poli!

Poli: Pap (6) - Belu (6), Luchin (6), Scutaru (6), Popescu (6) - Melinte (5,5) - Boldea (5), Llorente (6), Hernandez (6), Zicu (6) - Elek (6,5)

Schimbări:

Bărbuț (6) pentru Boldea (min 25)
Rufino pentru Elek (min 75)
Sarmov pentru Hernandez (min 87)

Niciun comentariu :

Google+