18 aprilie 2015

ACS Poli - Unirea Tărlungeni 1:0 (0:0)

Meci tare chinuit azi pe Dan Păltinișanu, în care nimeni n-a părut să-și dorească prea mult fotbal, în ton cu vremea mohorâtă a acestei dimineți. Până la urmă a fost suficientă reușita lui Elek, din minutul 64, dar și această partidă a purtat ecourile neajunsurilor noastre, căci pe lângă impresia neconvingătoare din prima oră de joc, am beneficiat din nou de avantaj numeric, timp de douăzeci de minute, fără a arăta luciditatea și convingerea că putem tranșa disputa. Probabil că cele mai fascinante evenimente ale dimineții au fost freza nouă a lui Belu și porumbelul care s-a relaxat pe gazon o grămadă de vreme - simbolic pentru intensitatea duelului.

Dacă repriza secundă a mai fost cum a fost, prima parte a jocului a impus un nou standard al dezamăgirii. Fără Bărbuț, accidentat cu o ruptură musculară, ne-a lipsit viteza în ultima treime. Ocazii să fi avut două, când un șut al lui Henrique din careu a fost deviat mult pe lângă, după un sfert de oră de joc, și la un corner, care l-a întins pe portarul advers. Poate doar pasa puțin prea în spate a lui Keita, din minutul 31, pe care Henrique n-a prins s-o șuteze bine să fi fost o acțiune notabilă. De cealaltă parte, vrând - nevrând, oaspeții au trecut aproape de gol de trei ori. Prima la un corner, în minutul 21, când Pap a fost nevoit să respingă, apoi un șut de la distanță de puțin pe lângă, în urma unei erori a lui Cânu, și pe final de repriză o centrare/șut din partea dreaptă pe care Pap a scos-o de la vinclu. Să nu mai spunem că minutele anterioare pauzei ne-au găsit comasați în careu, când Tărlungeniul a avut trei sau patru lovituri de colț consecutive.

Dar a trecut cu bine și odată cu intrarea lui Doman la pauză, deja a doua înlocuire după schimbarea forțată a lui Cânu cu Scutaru, jocul nostru s-a mai aerisit puțin și a căpătat viteză. Elek a încercat o finalizare pretențioasă în minutul 49, ratând cadrul porții, înainte ca Melinte să fie aproape de a profita de o scăpare a portarului advers, la un corner, însă i-a lipsit reflexul decisiv. Tot Melinte avea să fie la originea golului marcat în minutul 64, când l-a deschis pe Belu în dreapta, acesta a centrat prin spatele fundașilor care erau în retragere, și Elek a fost omul potrivit la locul potrivit. Trei minute mai târziu, Scutaru a fentat un adversar în preajma liniei de tușă, acesta venind cu elan a întins piciorul și l-a agățat pe fundaș, secerându-l fără prea multă intenție. Arbitrul a considerat că un caz de eliminare, în ciuda dubiilor mele, astfel că ne-am aflat în paradoxal ingrata situație de a juca în unsprezece contra zece. Faptul că n-am învățat nimic din experiențele anterioare a fost evident, jucând restul meciului cu teamă și multe imprecizii tehnice. Ocazii am avut doar două: un voleu al lui Henrique din marginea careului, puțin pe lângă, și o scăpare unu la unu pe o minge lungă în minutul 90, dar Nanu a încercat un lob care nu i-a ieșit. Oaspeții n-au reușit mare lucru, dar ar fi putut face mai mult la o ieșire hazardată a lui Pap în prelungiri, la o liberă bătută de portarul advers din propria jumătate. Nivelul acestor faze de joc a fost evidențiat perfect pe final, când am obținut un corner la care s-au dus Elek și Boldea, de nu mă înșel. În careu se aflau vreo șapte jucători ai oaspeților, care se țineau poate unul pe celălalt, căci ai noștri ocupa mijlocul terenului. Chiar și în aceste condiții, am pierdut posesia aproape instantaneu, deși existau nenumărate opțiuni de pasă, din moment ce jucătorii adverși erau mai toți în propriul careu. Ce să mai zici? Bine că ne-a ieșit.

Cu atât mai mult că Reșița a fost egalată în prelungiri de FC Olt, astfel că am ajuns la un avans de zece puncte cu douăzeci și unu rămase în joc. Dar dacă nu avem voința și forța să jucăm un fotbal bun în condițiile actuale, e greu de crezut că ne va fi mai ușor să o facem în Liga 1. Avem nevoie de o altă atitudine, pe care să o purtăm cu noi anul viitor și care să ne dea încredere în momentele dificile. Fotbalul arătat astăzi a fost unul sărac, iar abordarea meciului una dătătoare de gânduri. Revin ca o moară stricată la teama lui Alexa de a promova jucătorii tineri, căci nu știu ce altceva l-ar fi făcut să îl introducă pe Scutaru, un jucător pe care clubul nu are convingerea că trebuie să-l țină când îi expiră contractul la vară, în locul accidentatului Cânu, atunci când pe bancă se afla Bocșan, pe care în ciuda autogolului nefericit de etapa trecută, Alexa l-a considerat excelent în acel meci. Aparent nu destul de excelent să evolueze cu una din cele mai slabe formații din play-off.

Cât despre performerii zilei, i-aș aprecia pe Keita, Belu, Melinte, Elek și Doman. Senegalezul a avut dispoziție bună la efort și a fost singurul jucător care a mai rupt cumva ritmul în prima repriză. Belu a urcat adesea bine în flanc, chiar de centrările sale n-au fost remarcabile, excepție făcând assist-ul de la gol. Melinte, pe lângă rolul de la reușita noastră, a avut o singură scăpare și a încercat să participe ofensiv când a avut oportunitatea. Marcatorul golului, Elek, a fost implicat în majoritatea fazelor noastre de atac, cu mai multă disciplină decât colegul lui de linie. Finalmente, Doman intră iarăși în lista remarcaților, tot grație ruperilor sale de ritm și a tehnicii superioare, dar nu pare suficient de închegat în jocul colegilor săi pentru a fi mai util.
La polul opus se află Boldea, Trandu și Henrique, lipsiți de inspirație și fără eficiență. De la toți trei avem pretenții mai mari, brazilianul în special fiind mult mai puțin impresionant decât în prima parte a sezonului.

Punctele sunt bune, dar victoria asta maschează (sau nu se obosește prea mult să mascheze) faptul că încă nu jucăm cu destulă autoritate, suntem fragili la fazele fixe și adesea pare să ne lipsească plăcerea fotbalului. Mai avem șapte etape să ne găsim identitatea, și sper să o facem acuma, nu la anul când va fi mult mai greu.

Hai Poli!

Poli: Pap (6) - Belu (6), Melinte (6), Cânu, Neagu (5,5) - O. Petre (5,5) - Keita (6), Trandu (5), Boldea (5) - Henrique (5), Elek (6)

Schimbări:

Scutaru (5,5) pentru Cânu (min 24)
Doman (6) pentru O. Petre (min 45)
Nanu pentru Henrique (min 81)

Niciun comentariu :

Google+