4 aprilie 2015

ACS Poli - Olimpia Satu Mare 3:0 (1:0)

Prima victorie la scor a anului s-a lăsat aşteptată, dar iat-o! Cele trei puncte adunate după o prestaţie destul de bună ne măresc ecartul faţă de urmăritoarele Reşiţa şi Olt, care se află acuma la opt puncte distanţă. Dar succesul din teren vine la finalul unei săptămâni în care s-a prefigurat pierderea a doi dintre cei mai talentaţi juniori ai clubului: deja cunoscutul Vlad Dragomir şi portarul naţionalei U15 Ionuţ Rus, primul în drum spre Arsenal Londra şi al doilea în tatonări cu Wolverhampton. Ca şi o idee paralelă acestor evenimente, numărul juniorilor aflaţi în lot astăzi a fost...zero.

Ceea ce nu înseamnă neapărat că e de rău, fiindcă fotbalul jucat, mai ales în repriza a două, a fost unul convingător. Doar că Poli nu este în poziţia în care poate trăi unidimensional, fără să-şi gestioneze potenţialii juni titulari drept o sursă necesară a supravieţuirii fotbalistice. Sau poate că aceasta este consecinţa unui club aflat oarecum în afara luptei pentru supravieţuire, sub oblăduirea unui primar devotat, dar încăpăţânat.

Cu două schimbări importante în primul unsprezece, Melinte pentru Scutaru şi Petre pentru Poparadu, Poli a controlat prima repriză, fiind însă lipsită în repetate rânduri de o pasă decisivă bună. Tiparul a fost unul foarte clar: mingea în flancul drept la Bărbuţ (şi uneori Belu), acesta scapă de fundaş sau de marcaj şi trimite o centrare semi-reuşită. Prima şansă s-a arătat în minutul 7, când Boldea a primit o minge la voleu graţie lui Bărbuţ, dar şutul său n-a pus în mare pericol poarta adversă. Scorul avea să fie deschis în minutul 13, când Henrique a transformat un penalty. În prealabil, Belu a fost deschis rapid de Keita, din unghi a încercat să prelungească mingea pe lângă portar şi a fost agăţat - dacă mingea mai era în teren în acel moment este de discutat, dar arbitrul a reacţionat rapid. Era să dublăm avantajul la următoarea fază, cornerul lui Keita ajungând într-un final la Belu pe dreapta, acesta a centrat în faţa porţii, Henrique a luftat, ca Elek să înscrie în poarta goală. S-a dictat însă ofsaid, la brazilian din câte am putut să-mi dau seama, astfel că golul a fost anulat. Jocul a scăzut în intensitate, ca de atâtea ori în intervalul 15-30, ca apoi să-şi dea drumul în ultimul sfert de oră. Prima mare ocazie i-a aparţinut lui Boldea, beneficiarul unei pase bune la capătul tiparului descris mai sus, doar că acesta s-a împiedicat în minge şi n-a ieşit nimic. Au mai fost două-trei faze de acest gen până la pauză, doar că șansele mai concrete le-au aparținut oaspeților. Întâi, în minutul 35, Sălăgeanu a fost liber în flancul drept al apărării noastre și a trimis din voleu, mingea trecând pe lângă. Apoi, în minutul 44, Pap a degjat slab, Olimpia a contrat rapid și doar intervenția portarului nostru ne-a salvat de la un șut plasat sub bară - eroare reparată la ceea ce avea să fie singurul șut pe poarta sa. Între timp, Poli a trimis pe poartă prin Boldea, cu un șut din afara careului, respectiv peste prin Henrique, a cărui lovitură de cap n-a fructificat centrarea excelentă a lui Elek.

Mitanul secund a debutat destul de lent, dându-și drumul doar după introducerea lui Doman în minutul 63. Aproape imediat, acesta a jucat un rol important în golul desprinderii: a executat (slab) liberă din marginea careului în urma unui fault asupra lui Bărbuț, mingea a fost respinsă de un adversar până la Elek, care de la optsprezece metri a tras din prima, învingându-l pe portar. Într-un moment de mare inspirație, același Doman putea să-și treacă numele pe lista marcatorilor un minut mai târziu, când a primit o minge lungă de la Keita, s-a debarasat de fundaș, a șutat din unghi, doar ca portarul să intervină acrobatic și să respingă în corner. În formă de spectacol, fostul argeșean a încercat o foarfecă la o centrare a lui Bărbuț, mingea trecând peste, ca apoi tot Doman să-l deschidă pe Neagu în stânga, de unde centrarea acestuia l-a găsit pe Bărbuț, însă șutul său a fost blocat după o atingere în plus. Presiunea s-a concretizat în gol în minutul 78, când pe o contră trei contra unu, condusă de Doman, acesta l-a deschis în dreapta pe Elek, vârful nostru a recentrat către Doman în centru, mingea a fost poziţionată pentru Bărbuţ, care a îndeplinit o formalitate. Până la final nu am mai notat decât centrarea deviată a lui Neagu ce aproape că a nimerit cadrul porţii, astfel că scorul a rămas cel stabilit de cei trei atacanţi ai zilei.

Pe lângă ineficienţa tiparului de altfel bun, care foloseşte calităţile lui Bărbuţ într-o manieră constructivă, aş mai remarca faptul că Melinte şi Doman au arătat mult mai convingător astăzi decât cei pe care i-au înlocuit tactic, Scutaru (absent din lot) şi Boldea, astfel că probabil ar fi indicat să apară mai des în primul unsprezece. Am admirat jocul arătat de Bărbuţ şi Elek azi, în vreme ce colegul lor Henrique mi s-a părut mai puţin inspirat. Normal că mi-a plăcut Doman, care va avea sarcina deloc uşoară să găsească echilibrul sănătos între spectacol şi eficienţă odată ce prinde un loc de titular, şi mi-au plăcut prestaţiile lui O. Petre şi Keita.

Mă îngrijorează însă precauţia (excesivă?) de care dă dovadă Alexa, nu doar în ceea ce priveşte rezervele aflate pe bancă, cât şi anumite înlocuiri: Poparadu pentru Boldea, spre exemplu. Lipsa juniorilor din lot mi-e un mister, nu văd ce scuze există să n-ai un tânăr măcar pe bancă meci de meci, tocmai pentru situaţii când câştigi cu uşurinţă şi rezultatul ţi-ar permite să-i trimiţi în teren fără a risca ceva. Ce altceva ar putea Poli să ofere în acest moment unor jucători talentaţi în afară de fotbal la nivel profesionist?

Să sperăm că aceste chestiuni de strategie se vor ajusta în timp. Până atunci, stăm bine.

Bravo Poli!

Poli: Pap (5,5) - Belu (6), Cânu (5,5), Melinte (6), Neagu (6) - O. Petre (6,5) - Bărbuţ (6,5), Keita (6,5), Boldea (5) - Henrique (6), Elek (6,5)

Schimbări:

Poparadu (5) pentru Boldea (min 45)
Doman (6,5) pentru Henrique (min 63)
Nanu pentru Bărbuţ (min 81)

Niciun comentariu :

Google+