29 noiembrie 2014

Despre Codrea ca antrenor

Mereu am încercat să fiu obiectiv cu privire la prestația lui Paul Codrea în calitatea de antrenor, mai ales că, văzând meciuri doar din când în când, nu mi-am putut forma o imagine a evoluției echipei în timp, ci doar ca momente discrete. Dar acum cu plecarea sa de la Politehnica, am să fiu subiectiv, chiar de am să greșesc în unele aprecieri din lipsă de observații suficiente.

Încă de la primele meciuri nu mi-a inspirat încredere. De la margine striga și dădea indicații mai degrabă ca un suporter decât ca un antrenor, dar n-am vrut să judec, căci aceste lucruri se schimbă odată cu experiența, iar mai important e ce face înaintea meciului, nu în timpul lui. Ei bine, nici acum, după doi ani, nu mi se pare că Paul Codrea are stofă de antrenor. Din păcate n-am putut asista la vreunul din egaluri, dar și din puținele victorii categorice pe care le-am văzut, se pot trage niște concluzii. Nu pot să înțeleg ce rol are schimbarea părților extremelor între ele, mutare pe care am văzut-o în două rânduri, cu Auto și cu Pobeda. Apropo de meciul cu Auto, cea mai categorică victorie din sezonul acesta, cred că e un exemplu foarte bun pentru a ilustra greșelile lui Codrea. Trebuie să ne amintim că deși la final a fost 7-1, la pauză tabela indica 1-1, și asta împotriva ultimei clasate, o echipă care abia a reușit să ia un punct în 17 meciuri. Practic, într-un singur meci am putut compara cele două fețe ale Politehnicii sub mâna lui Codrea: cea la adevărata sa valoare în repriza secundă și cea impotentă din primul mitan, când golgheterul echipei, Iorgovan, a fost ținut pe bancă, pentru ca apoi să înscrie o triplă. Să zicem că e acceptabil atunci când joci cu cea mai slabă echipă. Dar mi se pare inadmisibil să faci experimente într-o deplasare dificilă la Orțișoara, împotriva unei echipe care cu greu încasează gol și pe care, de altfel o băteai de la 3 goluri în sus. Chiar de nu am văzut acel meci, când am aflat rezultatul, am avut o presimțire, pe care desfășurarea meciului mi-a confirmat-o. Codrea i-a ținut pe bancă timp de o oră pe golgheterul Iorgovan și pe Vucea, unul din cei mai buni jucători, care fusese providențial la meciul precedent cu Unirea Sânnicolau Mare.

E greu să-i motivezi cuiva de ce e necesară despărțirea de un antrenor care n-a pierdut în doi ani nici un meci în campionat. Deși oficial a fost o demisie a lui Codrea, e clar că s-a ajuns la acest moment în urma nemulțumirii suporterilor și a fricii pierderii din nou a promovării din liga a patra. Dacă abordăm lucrurile pragmatic, eu cred că despărțirea e una logică. Cuvântul cheie este „incertitudine”. Chiar de Poli e pe primul loc, din ultimele meciuri reiese că e pe o pantă descendentă, putând fi oricând depășită de Ripensia și sunt toate semnele că scenariul de sezonul trecut se poate repeta și anul acesta. Întrebarea după care trebuie să judecăm e: La sfârșitul campionatului, în caz de eșec, cum va fi evaluat acest moment? Dacă ar fi rămas Codrea și pierdea campionatul, atunci ar fi fost un mare regret că nu s-a încercat o schimbare. Dacă vine un alt antrenor și se ratează promovarea — lucru ce poate fi decis chiar la al doilea meci în întâlnirea directă cu Ripensia — sigur că poate fi regretată schimbarea lui Codrea. Dar problema e că acum nu există nici o garanție că el ar putea îndeplini obiectivul. Astfel, în fața incertitudinii e mai bine să acționezi (chiar dacă până la urmă rezultatul se va dovedi a nu fi cel dorit) decât să rămâi pasiv.

Până la urmă la club există un Foale și un Brîndescu. Nu cred că evoluția echipei depinde foarte mult de Codrea.

Ultimul lucru pe care vreau să-l abordez, pentru că mi se pare un pic ciudat, e modul în care s-a ajuns la această „demisie”. Chiar de e decizia lui Codrea, am înțeles că ea a fost luată în urma unei discuții cu unii suporteri care și-au expus nemulțumirile. Dacă era o demisie a lui Codrea, era în regulă. Dacă ar fi fost o decizie a tuturor membrilor cotizanți, la fel, ar fi fost în regulă. Dar faptul că s-a ajuns la această despărțire în urma unei discuții cu doar o parte dintre suporteri, de care unii membri cotizanți nici n-au știut, mi se pare nelalocul lui. E tare nebulos cum e condus și cum se iau deciziile la acest club. Dar cred că în această privință nu e cazul să fiu subiectiv.

Niciun comentariu :

Google+