25 septembrie 2014

Preludiul unui derby de Banat

Poli întâlnește sâmbătă, de la ora 11, pe Metalul Reșița în runda a cincea a ligii secunde de fotbal, seria a II-a. Sau, la fel de corect, Poli întâlnește liderul poimâine - sau Poli întâlnește unul din principalii rivali la promovare. Oricum ar fi, meciul care urmează este un al treilea test pentru tânăra echipă a Politehnicii.

Și până acuma meciurile limită sau cu contracandidați cât de cât cerți ne-au dat mereu de furcă. Poate e prematur să punem Metalul în aceeași oală, dat fiind că ne aflăm la începutul acestui sezon, însă realitatea este că o înfrângere ne-ar duce la patru puncte de lider, deloc o poziție confortabilă. La o adică, prin abordarea meciului din deplasarea trecută de la Vâlcea, Poli a reconfirmat că nu a dezvoltat încă un sistem de succes, tactic sau mental, pentru acest tip de partide cu mize ceva mai ridicate. Mai mult, vâlcenii au fost învinși de adversarii noștri de sâmbătă, așa că abordarea partidei va fi esențială pentru șansele noastre de reușită.

Ne-aducem aminte cu amărăciune de diferite contracandidate în meciuri vitale, fie că vorbim de U Cluj, FC Brașov, Oțelul, Corona sau Ceahlăul. Succesul repurtat la Viitorul este singura excepție, căreia nu-i putem atribui mai mult de un statut de întâmplare, judecând în context. Jocul temător și defensiv, axat pe contraatac în termeni mai eufemistici, n-a funcționat prea bine anul trecut și momentan ne-a adus o victorie și o înfrângere în acest sezon. Da, cu o abilitate ridicată la fazele fixe și o viteză de dezvoltare a acțiunilor de contră, un nivel bun de execuție la finalizare, împreună cu un joc defensiv compact, are sens să încerci această abordare, chiar indiferent de adversar. Dar nu cred că dispunem pe deplin de niciunul dintre elemente enumerate, deci momentan aș considera mai degrabă că această tactică ar trebui aplicată doar în lipsă de alternative. Ca să nu mai spun că precondiția pentru un joc reușit pe contre e să îți arăți inițial superioritatea cu un joc mai deschis, care să ducă la deschiderea scorului.

La o adică, ce diferență există între riscul de a părea puțin ridicol la finalul unui meci în care ai ratat cinci ocazii mari și ai pierdut față de un meci în care te-ai apărat nouăzeci de minute și ai fost învins dintr-un penalty pe final?

A juca defensiv cu contracandidatele din liga secundă este echivalent cu a juca defensiv împotriva Coronei. Și dacă e să dăm crezare celor care conduc clubul, acest lot este peste cel de anul trecut. Pentru confirmare, avem însă nevoie de o altă atitudine și de alte rezultate, dar în primul rând avem nevoie de o încredere în sine, neînrudită cu aroganța care duce la complezență. Această încredere pentru meciurile importante, ideea că putem câștiga în deplasare la rivali etalând jocul nostru cel mai bun, se construiește de acuma, adică riscul atacului este un risc pe care merită să ni-l asumăm măcar până înscriem primii. Nu să stăm la cutie un meci întreg în așteptarea unei deschideri fortuite.

2 comentarii :

Andrei Vajna II spunea...

La Vâlcea înțeleg de ce am abordat meciul defensiv. Un egal era foarte bun pentru noi: Vâlcea, pe semne una din pretendentele la primul, ar fi rămas la doar 3 puncte, pe când noi rămâneam în vârf. Și acum un egal ar fi bun, mai ales în condițiile în care o înfrângere n-ar fi deloc pe placul oricui. Deci probabil că tot defensiv vom juca. Sper totuși că asta nu înseamnă că ne vom anihila orice oportunitate de atac, așa cum am făcut la Vâlcea. Cu o prestație bună la mijloc, ne putem impune și fără să riscăm. Dar dacă ii lăsăm să vină pe noi sub pretextul că stăm la cutie, atunci riscăm mai mult și cu șanse mici de reușită.

Stefan Carpanu spunea...

Ce sens are sa vorbim in aceasta faza a competitiei despre cum jucam la egal meciuri cu contracandidate?

Acesta este momentul in care iti impui forta si valoarea, sa-ti stie altii de frica pentru toate meciurile care vor urma. Si nimeni nu discuta de riscuri absurde, ci pur si simplu sa incerci sa-ti impui jocul in fata unui adversar care teoretic ti-e inferior.

Avem si experienta unor partide amicale disputate cu Metalul, deci sa speram ca vom stii sa obtinem maximul sambata. Cu Caransebes a mers, in sensul ca am dominat jocul de la un capat la celalalt.

Google+