10 septembrie 2014

O lecție prea dură

E foarte ușor să dăm vina pe Alexa pentru înfrângerea de ieri din cupă. O schimbare ce s-a dovedit fatală: Cânu, care a evoluat perfect până atunci, îndepărtând aproape orice pericol de careul nostru, a fost înlocuit de Scutaru, care a provocat prea ușor un penalty și a greșit la un alt gol.

Dar până la urmă, dacă ne punem în postura antrenorului la momentul respectiv, nu știu câți ar fi dezaprobat schimbarea. Desigur, o parte mai pragmatică (printre care și eu) ar fi considerat că nu e înțelept să schimbi un fundaș central cu ani buni de experiență, care a și evoluat excelent până în acel moment, cu atât mai mult când celălalt fundaș central din teren e un junior. Dar dacă e să gândim rațional, nu cred că i se pare cuiva un mare risc să introduci un jucător care deja a ajuns și el la o vârstă a maturității, într-un meci în care ai avut foarte multe ocazii pe lângă cele 2 goluri, iar adversarul nu te-a jenat decât o dată. Cu atât mai mult cu cât schimbarea era stabilită de dinaintea meciului, astfel că Scutaru ar fi trebuit să fie pregătit atât fizic, cât și mental pentru meci.

Dar ceea ce pe foaie pare fără riscuri, nu e niciodată 100% sigur. Și când e să ai o zi ghinionistă, se întâmplă ce s-a întâmplat ieri. Ironia face că a pățit-o tocmai Alexa care sezonul trecut a fost adesea criticat pentru stilul său prea pragmatic. (de exemplu la meciurile cu Corona și cu Oțelul) Atunci, însă, a fost defensiv când a avut numai de pierdut, pe când acum și-a asumat un oareșice risc în condițiile în care victoria părea asigurată.

E o întâmplare din care se învață, căci numai așa poți progresa și acumula experiență ca antrenor. Din păcate pentru toți, e o lecție prea dură cu consecințe foarte neplăcute: eliminarea prematură din cupă pe deoparte, care afectează clubul și care a nemulțumit (ca să fiu blând) suporterii; apoi, nu e prea fericit modul și momentul înfrângerii, atunci când Alexa avea nevoie să confirme în fața decidenților din cadrul clubului; și nu în ultimul rând, o înfrângere ghinionistă care ascunde mai multe lucruri bune din evoluția echipei, precum faptul că unele dintre rezerve au jucat foarte bine și faptul că Szekely s-a reîmprietenit cu golul.

Mai rău de atât e greu de imaginat, așa că sper că următoarele lecții vor fi mai ușor de digerat.

Un comentariu :

Stefan Carpanu spunea...

Greseala lui Alexa a fost sa se increada ca echipa e mai matura decat este se fapt. Si e ciudat ca si-a asumat riscul, vazand reactia echipei din meciul cu Tarlungeni. Mai dureaza sa atingem nivelul pe care-l dorim.

Google+