30 decembrie 2013

Rezumat tur 2013/2014: partea I

Respirăm aer de Liga 1 şi părem să o facem cu oareşce succes, mai ales dacă e să ne gândim cât de dificil a părut returul sezonului trecut şi cât de puţine completări s-au făcut la lot. Puţine în sensul de puţine bune, că la număr au venit jucători, a căror confirmare se lasă şi acuma aşteptată. Dar pentru fiecare duo de Ruiz-Furtado, Dragu - Moldovan, există un Nuno Claro, un Gorobsov - chiar şi un Scutaru.

La final de an, după două etape din retur, suntem pe locul 11, cu 22 de puncte, la doar patru peste primul loc retrogradabil - deci soarta noastră stă în continuare în balanţa transferurilor ce au să vie. Debutul strălucitor din iulie parcă e din altă poveste, însă datorită lui ne aflăm în această poziţie decentă. A urmat declinul, schimbarea lui Velcea impusă de lipsa vreunei atitudini în joc a echipei (cât şi a rezultatelor, se înţelege), venirea lui Şunda care a coincis cu îmbunătăţirea aspectului jocului nostru, dar care a lăsat de dorit în privinţa pragmatismului. Erorile personale ne-au costat când ne-a fost lumea mai dragă şi am pierdut uşor puncte cu Pandurii, Astra, Ceahlăul şi Concordia. Astfel, primele zece etape de anul viitor, în care vom întâlni mai mulţi adversari direcţi, vor avea o importanţă deosebită şi nu ne permitem să facem prea mulţi paşi greşiţi. Va fi un aşa-zis test de bărbăţie (nu că ar fi mai prejos un test de feminitate) pentru toţi cei implicaţi la Poli.

Nici nu are rost să facem o listă la golgheteri, căci pe lângă Szekely care a marcat de nouă ori, Bărbuţ, Boldea şi Gorobsov care au marcat de două ori, doar Nanu şi Şeroni şi-au mai trecut numele pe lista marcatorilor. Destul de puţin, acesta fiind şi un motiv pentru care rezultatele noastre suferă - pericolul vine, aşa rar cum vine, de la prea puţini jucători. Nu facem golul pe meci şi doar două formaţii au înscris mai puţin decât noi - dar toată lumea ştie asta, să vedem reacţiile celor împuterniciţi.

E ciudat că cel mai reuşit meci al acestui tur a fost tocmai cel din prima etapă, cu Dinamo. Rămâne de văzut dacă cel mai slab meic, cel din retur cu Dinamo, va fi devansat până la final. Sper că nu. Aşadar, momentele bune în materie de meciuri:
  1. Poli - Dinamo (6,12)
  2. Năvodari - Poli (6,00)
  3. Poli - CFR Cluj (5,92)
  4. CFR Cluj - Poli (5,88)
  5. Poli - Gaz Metan (5,88)
Nu ştiu acuma dacă aş spune că meciul de la Năvodari a fost vreo reuşită memorabilă în materie de fotbal, dar îmi aduc aminte că eram la munte şi vremea era frumoasă când m-am uitat la el, deci poate asta mi-a afectat percepţia. Totodată, victoria cu CFR a fost bineînţeles în retur, însă e mai reprezentativ să grupăm meciurile în perioadă în care au fost disputate, ca apoi statistic să fie împărţite cum se cuvine la final de an.

Iată şi ghiulele:
  1. Dinamo - Poli (5,04)
  2. Steaua - Poli (5,15)
  3. Concordia - Poli (5,33)
  4. Poli - Botoşani (5,36)
  5. Poli - Astra (5,42)
Doare să vedem ce lamentabile au fost prestaţiile noastre din Bucureşti. A durut şi înfrângerea acasă cu Botoşani, care a fost o combinaţie crudă de neşansă şi impotenţă. La Concordia media este trasă grav în jos de gafele lui Scutaru, căci altfel partida se înscria în mediocritatea înfrângerilor ca note, undeva între 5.40-5.60 - nouă partide se regăsesc în această zonă!

Media totală a turului este de 5,61, ceea ce înseamnă că nu e chiar cea mai slabă medie din ultimii zece ani, însă este mai degrabă în coada clasamentului. Această statistică nu ne comunică însă ceva nebănuit, ci doar confirmă faptul că e loc de mai bine. Mai trebuie aduşi doi-trei jucători de primul unsprezece, se mai pot promova nişte juniori în preajma echipei mari, însă dincolo de toate trebuie să avem o viziune asupra lucrurilor şi trebuie să conferim o identitate socială clubului.

Cine este ACS Poli pentru Timişoara? Obiectivul răs-răstit şi rostit este că ACS Poli trebuie să ţină talentul din zonă în zonă şi să construiască din resurse proprii pentru viitor. Parţial sunt semne că s-ar întâmpla asta, însă trebuie să te întrebi ce fel de lupte s-au dat pentru jucători precum Rotariu, Buia sau Filip, toţi ajunşi la Dinamo, când locul lor de drept ar fi fost la Timişoara. Există mereu o pleiadă de cauze pentru care un junior nu se potriveşte unei echipe, când voinţele celor implicaţi nu coincid, însă dacă e să vorbim concret despre Rotariu, mi se pare greu acceptabil faptul că a putut face un asemenea impact în doar câteva luni şi are şanse ca în curând să plece la un club respectabil din Europa, totul pentru beneficiul unui club bucureştean.

Cine e responsabil pentru asemeneea scăpări? Cine plăteşte? Cine aduce oamenii înapoi la stadion?

Răspunsul cel mai simplu e "fotbalul". Dar atunci când fotbalul oscilează, o face speranţa pentru mai bine. Momentan acest lucru lipseşte la club, conducerea pare arhaică în gândire şi constituţie, astfel că după un an şi jumătate ACS Poli nu arată nicidecum aşa cum ar trebui să arate echipa fanion a oraşului. Anumite lucruri funcţionează, există oameni din zonă la club care au şi alte merite decât simplul fapt că sunt din zonă, a ajuns şi Şunda să mai antreneze pe Poli, avem o platforma onlineprezentabilă, însă comunicarea nu înseamnă automat implicare. Nu este suficient să exişti, este necesar să fie evident că îţi doreşti să faci acest lucru, să supravieţuieşti, să creşti, să te transformi, să fii mai bun, să degaji pasiune.

Pasiune.


Niciun comentariu :

Google+