28 iulie 2013

CFR Cluj - ACS Poli 2:2 (0:1)

Să fie clar: un punct de la CFR e o chestie fenomenală. Dar nu putem şi nu trebuie să uităm că Poli în repriza secundă a jucat douăzeci de minute cu un om în plus, douăzeci cu doi oameni în plus şi încă cinci plus cinci prelungire cu trei oameni în plus şi n-a reuşit să-şi creeze nicio ocazie. Deci regretul de a nu fi obţinut cele trei puncte este justificat, la fel cum e evident că echipa noastră nu a avut maturitatea necesară pentru a gestiona o asemenea situaţie.

Partida a început pe altă notă însă, cu unsprezece jucători în ambele formaţii, şi în ciuda acestui fapt Poli a deschis scorul încă din minutul 7. Szekely, care testase deja poarta adversă în minutul 4, a fost la capătul unei acţiuni pornite de pe dreapta, unde Bărbuţ a urcat cu balonul, a pasat pentru Trandu în careu, acesta a deviat balonul către vârful solitar al alb-violeţilor şi Szekely a trimis cu capul, lobat, peste Felgueiras! Bărbuţ a fost oprit suspect în minutul 12, însă important era că evoluţia echipei noastre era una solidă. Prima faza de poartă a gazdelor a venit doar în minutul 33, când Nuno Claro a respins un şut periculos, dar la fel de important a fost faptul că în minutul 30, Florin Costea a fost eliminat pentru cumul de cartonaşe. Replica noastră a venit curând, când Szekely a fost lansat excelent, a preluat perfect mingea, a condus-o exemplar vreo douăzeci de metri cu fundaşii clujeni în ceafă, dar a tras fix în portar, din poziţie de unu contra unu. Gazdele au rămas periculoase doar din faze fixe, ceea ce în repriza secundă s-a dovedit a fi cât se poate de decisiv.

Astfel, în urma unui debut liniştit al mitanului al doilea, ne-am trezit egalaţi dintr-o liberă de la 20 metri. Faza respectivă fusese precedată de o altă liberă, de la 25 de metri, bătută scurt, apărarea noastră a fost surprinsă şi Bărbuţ a comis un fault neglijent la marginea careului. De acolo, Cadru a tras pe jos, zidul a sărit, devierea lui Nuno Claro a fost insuficientă. Zece minute mai târziu, clujenii ne-au oferit un nou cadou, când Felgueiras l-a faultat total inutil în careu pe Nanu, a văzut al doilea galben şi Szekely a transformat fără emoţii! Nici de această dată n-a fost însă suficient, căci Poli a evoluat ultra-defensiv, a irosit mai mereu uşor posesia, şi contrele au lipsit cu desăvârşire. Răul s-a desăvârşit în minutul 80, când Poparadu a comis un fault destul de aiurea la 25 de metri, Deac a executat impecabil libera şi ne-am văzut iarăşi egalaţi. Gazdele au continuat să preseze în vreme ce echipa noastră părea în pană de idei, dar şi aşa Bărbuţ a scăpat pe o contră (finalmente!) în minutul 85, a fost faultat cinic de Deac din spate şi acesta s-a trezit eliminat. N-am reuşit însă să profităm de avantajul din teren, căci fazele fixe irosite de Trandu, respectiv şuturile greu de înţeles de la 30 de metri ale lui Poparadu (e drept, unul a trecut pe aproape) au evidenţiat lipsa de calm şi clarviziune a jucătorilor noştri. Aşadar, s-a terminat egal, e destul de amar, dar per ansamblu nu e rău.

Poate că sună puţin acuzator ceea ce am scris, dar există doar două posibilităţi: a recunoaşte faptul că echipa nu are experienţa acestor meciuri sau a admite că am fost cei mai mari fraieri. Nu cred că a doua evaluare e justă şi ne rămâne să sperăm că nu vom duce lipsă punctelor pierdute astăzi. Mi-e greu cumva să contemplez acuma prestaţia fiecărui jucător în parte. Nuno Claro şi linia noastră de fund m-au mulţumit aproape deplin, mai puţin în ceea ce priveşte maniera în care au ales să dezvolte jocul, abuzând de mingi lungi către un Szekely solitar. De la mijloc mi-aş fi dorit mai mult control, mai mult pragmatism, însă dacă te gândeşti că patru din cei şase jucători aflaţi în compartimentul median şi în cel ofensiv evoluau în liga a III-a acuma doi ani, respectiv unul de abia şi-a serbat majoratul, e clar că avem nevoie de timp şi trebuie să arătăm o bună capacitate pentru răbdare.Mai remarc doar ce nivel bun a arătat Szekely în aceste două meciuri, trecându-şi în cont deja trei reuşite şi fiind un pivot de succes pentru colegii săi.

Aş mai dedica un gând emoţiilor pe care le-am avut la fazele fixe executate în preajma careului nostru (cornere-libere), precum şi la iroseala maximă a fazelor fixe executate de către alb-violeţi, anume de Trandu. Trebuie să progresăm la aceste capitole.

În rest, să respirăm adânc şi să privim înainte. Bravo Poli şi mai mult curaj în continuare!

Poli: Claro (6) - Nohai (6), Scutaru (6), Şeroni (6,5), Marovic (6,5) - Bărbuţ (6), O. Petre (5,5), Trandu (5,5), Boldea (5,5), Nicola (5) - Szekely (7)

Schimbări:

Nanu (6) pentru Nicola (min 56)
Poparadu (5) pentru Scutaru (min 77)
Keita pentru Boldea (min 86)

Un comentariu :

Anonim spunea...

Da este corect.Lipsa de experienta si-a spus cuvantul.Nu avem un decar apt sa ordoneze jocul sa paseze adversarul in inferioritate.Ce pacat de cele doua puncte pierdute datorita lipsei de inteligenta in joc.Chiar daca a aparat bine portarul Nuno Claro nu are alonja iar eu personal cred ca un Kirev scotea cel putin una din loviturile libere.Apare si vechea boala a lui Poli faza de unu la unu atacant cu portar.Atacantul isi pierde cumpatul inchide ochii si trage.Iar lovitura de la 11 m chiar daca a fost transformata nu a fost executata foarte bine.Atentie mare la acest capitol ce poate fi uneori decisiv.Oricum este inca multa munca la echipa dar progresul liga3 liga2 este evident.Ne asteapta un meci decisiv cu Gazu care nu a acumulat nici un punct.Nu avem multe experiente pozitive cu gazarii deci multa prudenta si pregatire exemplara pentru a lua cele trei puncte.

Google+