18 iunie 2013

Rezumat sezon 2012/2013: partea I

Ca să nu ne-o ia prea pe dinainte Liga 1, m-am organizat finalmente să rezumăm cele întâmplate pe parcursul sezonului de curând încheiat. A fost, dacă e să tragem linie, un sezon peste așteptări, căci puțini au fost cei care au avut convingerea că Poli se va putea lupta pentru promovare. Și totuși, nu doar că ne-am luptat, dar am și promovat, chiar dacă prestațiile nu au fost mereu convingătoare și, în general, returul de campionat a fost inferior turului.

Alb-negrii au terminat sezonul pe locul al II-lea, cu 45 de puncte, 39 de goluri marcate (al doilea atac) și 19 goluri primite (a doua apărare), însă cel mai bun golaveraj, iar linia de clasament s-a constituit din 12 victorii, 9 egaluri, 3 înfrângeri. Dacă e să ne aducem aminte de sezonul anterior, atunci, cu mai multe echipe în campionat, Poli a obținut cu șapte victorii în plus și un egal mai puțin,

Dacă este să ne gândim că scheletul echipei a fost clădit dintr-un lot proaspăt promovat din liga a III-a și că doar Poparadu a rămas dintre titularii de anul trecut, avem o vedere de ansamblu mult mai acurată cu privire la de ce așteptările au fost unele rezervate. La fel se explică și dezamăgirea returului, când cu întăriri (Ov. Petre, Dina, Pap), rezultatele nu mai impresionat. Dar cum se reflectă în statistici senzația că returul a fost unul slab?

În primul rând, ajunge să ne uităm că în tur Poli a terminat pe doi, cu +8 la adevăr, iar în retur a terminat pe patru/cinci cu +1 la adevăr și că în tur s-au adunat în medie 2 puncte/meci, iar în retur doar 1.73 puncte/meci. Este mai greu să ne uităm la cum arată media obținută de jucători în meciurile disputate în cele două jumătați ale sezonului, căci din tur n-am putut nota o partidă (victorie în deplasare cu Rm. Vâlcea), în timp ce în retur n-am notat două meciuri (înfrângere în deplasare la FC Argeș și egal în deplasare la Baia Mare). În mod brut, turul ajunge la media de 5.71, iar returul la 5.68, deci o diferență aproape neglijabilă - anul trecut returul a fost la 5.62! Aș efectua însă niște ajustări, notând estimativ partidele lipsă, astfel că mediile reale arată mai degrabă: 5.73 în tur/5.59 în retur. Adică doar returul din 2009/2010 să fi fost evaluat mai negativ.

Problema este că s-au jucat și puține partide în acest an, deci fiecare meci are o pondere mai mare. Care au fost însă cele mai bune/proaste?
  1. Poli - Alba Iulia (6.21)
  2. Poli - Rm. Vâlcea (6.17)
  3. Poli - Damila (6.08)
  4. Poli - FC Olt (5.95)
  5. Poli - Tg. Mureș (5.95)
Iar la polul opus:
  1. Poli - Corona Brașov (5.19)
  2. UTA - Poli (5.29)
  3. FC Olt - Poli (5.38)
  4. Mioveni - Poli (5.38)
  5. Poli - FC Argeș (5.50)
Lipsesc din tabel două partide, cea foarte bună de la Vâlcea din tur și cea foarte slabă de la Argeș din retur, dar și așa se remarcă inconstanța din a doua jumătate a campionatului, care ne-a dat atâtea bătăi de cap. Per ansamblu, media ajustată a sezonului ar fi 5.66, deci aproape la același nivel ca anul trecut când a fost 5.67 și am câștigat liga - aș spune că acest fapt reflectă și diferența în calitate/așteptări dintre cele două loturi avute la dispoziție.

Așadar, chiar dacă rezultatul final e unul admirabil și mult dorit, chiar nu cred că este cazul să lăsăm această reușită să ni se urce la cap, fiindcă Poli a jucat mai puțin fotbal ca anul trecut, dar a avut mai multă îndârjire. Avem nevoie însă de niște imbolduri considerabile pentru Liga 1 iar momentan, din toată zvonistica transferurilor, nu se prea arată. 

Niciun comentariu :

Google+