19 iunie 2012

Rezumat sezon 2011/2012: partea I

M-am gândit să structurez în trei părți aceste scrieri prelungi despre cele petrecute de-a lungul ultimelor luni de zile, pentru a le face puțin mai digerabile. Astfel, în această primă parte ne vom concentra asupra celor mai reușite/nereușite meciuri, în a doua vom trece în revistă prestațiile jucătorilor și în a treia vom friza nițel politica anului, cele din spatele gazonului. Sau de sub el.

Precum știe prea bine toată lumea pe acuma, Poli a câștigat competiția sportivă din Liga a II-a, seria a II-a, reușind să încheie pe primul loc, cu 19 victorii, 8 egaluri, 3 înfrângeri, precum și cel mai bun golaveraj. Chiar dacă ocupanta locului doi, Gloria Bistrița, a terminat la egalitatea de puncte, rezultatele directe (2-2 deplasare/1-1 acasă) ne-au avantajat - dar în rest bistrițenii au obținut ceea ce nouă ne-a fost privat de conducerea clubului nostru, promovarea.

Sezonul a fost unul atipic, din destule puncte de vedere. Pregătirea de vară a fost făcută cu un lot de jucători și condusă de Dusan Uhrin Jr., ca apoi frâiele echipei să fie preluate de Vali Velcea, în timp ce un număr considerabil de jucători au părăsit pe Poli. Chiar și în ciuda retrogradării în liga secundă, așa-zise nume grele au rămas în lot, și mă gândesc mai ales la Dorin Goga, Laszlo Sepsi și Alexandru Curtean. Alături de Gorobsov, sosit împrumut de la FC Torino, precum și destui alți jucători rămași la club, care nu erau recunoscuți drept titulari de drept, alb-violeții au început oscilant sezonul - dacă nu ca rezultate, atunci măcar ca prestații. După prima înfrângere, sosită în ultimul minut împotriva celor de la Luceafărul Oradea, finalul turului a fost unul solid, care ne-a ținut în plasa liderului, Gloria.

Dacă în tur se putea discuta despre un grad destul de ridicat de continuitate între Poli care evoluase în Liga 1 și cea care evolua în divizia a doua, iarna a mai scuturat puțin pomul alb-violet. Astfel, Sepsi și Curtean, doi titulari, au plecat încă dinainte de începerea retrului, iar Goga a fost relativ repede retrogradat pe motive disciplinare la echipa secundă, alături de care doar s-a antrenat. Chiar și așa, a părut că formația încropită de Velcea se poate menține la standardul impus, dar după ce s-a confirmat că Poli nu va putea promova indiferent de rezultatele obținute, formația a părut afectată și a trecut printr-o fază de debusolare maximă. Cu doar o victorie în șase partide, între etapele 19 și 24, alb-violeții s-au distanțat mult de liderul Gloria și s-a pus chiar problema ca Poli să fie depășită în clasament de oricare din echipele care se aflau în urmărire. Cel mai dureros episod a fost cu siguranță înfrângerea pe Dan Păltinișanu în fața rivalilor de la UTA, dar impresia momentului era că problemele clubului reprezentau o înfrângere mult mai greu de digerat. Sper surprinderea multora, alb-violeții s-au regăsit în meciurile rămase și au legat o serie de cinci victorii consecutive, care ne-a propulsat în mod nesperat în fruntea clasamentului. Egalul obținut în ultimul minut al ultimului meci al sezonului ne-a fost suficient pentru a termina pe poziția întâi și ne-a permis să celebrăm spiritul unei echipe pe care reaua voință și incompetența unora au vrut să o distrugă înainte să-i vină vremea.

Așadar, care au fost cele mai bune meciuri ale sezonului? Două dintre ele provin de pe lista celor jucate în retur, și anume:
  1. Mureșul Deva - Poli (6,36)
  2. Poli - FC Argeș (6,25)
  3. Poli - Juventus București (6,12)
  4. FC Maramureș - Poli (6,04)
  5. Poli - FC Bihor (5,96)
  6. Poli - Arieșul Turda (5,92)
Cât despre polul opus, mai multe partide apar în acea listă, dată fiind și perioada mai amară din luna aprilie.
  1. Poli - Luceafărul (4,75)
  2. Poli - UTA (5,04)
  3. Luceafărul - Poli (5,08)
  4. Poli - Alba Iulia (5,31)
  5. Juventus - Poli (5,33)
Media returului de 5,62 a fost inferioară cea turului, 5,71, astfel că ne situăm la o medie totală de 5,67. Faptul că e în limitele ultimelor patru sezoane este de înțeles, căci în ciuda performanței finale, am avut parte de destule hopuri, chiar și la acest nivel mai scăzut de calitate fotbalistică.

Orișicum, cred că toată lumea este de acord că Poli a avut un an sportiv bun, în special în contextul dat, și că în ciuda eforturilor susțiunte ale unui individ de a distruge orice strop de satisfacție în rândul suporterilor Politehnicii, sezonul acesta a devenit pe parcurs unul de-a dreptul romantic.

Niciun comentariu :

Google+