4 decembrie 2010

Gloria Bistrita - Poli 3:3 (0:1)

Ce să mai zici după această nouă dovadă crasă de incompetență defensivă? Tocmai de ziua aniversării a 89 de ani de existență, alb-violeții (astăzi în echipament special alb-negru) au lăsat din mână o victorie care ar fi trebuit să le aparțină, dar eternele gafe colective sau personale în apărare ne-au costat două puncte enorme. Și asta, culmea, după un meci cu Dinamo în care apărarea s-a ținut tare la egal, nu când avea două goluri avantaj.

O să fiu succint tare, fiindcă nu am niciun chef să mă lăfăi în detalii. Bistrița a început cu o bară de la treizeci de metri, ca apoi Poli să deschidă scorul în minutul 18 la un corner executat de Tameș - minge trimisă înainte cu capul de Cisovsky și Luchin a împins-o în poartă din câțiva metri. Același Luchin ar fi putut dubla avantajul, tot la un corner, dar nu a trimis bine cu piciorul. Gloria a fost la un pas de egalare, după o fază șnur pe dreapta, dar Panti a reușit să respingă în bară cu palma.

După ce am scăpat cu bine de presiunea gazdelor de pe finalul reprizei, am debutat în forța în mitanul secund: Axente faultat la marginea careului, Tameș execută, Albuț scapă mingea printre picioare și Zicu o împinge în poartă. Evident, așa cum e mereu după ce marchezi golul distanțării, era primordial să rezistăm zece minute fără să încasăm unul, dar nu am reușit nici cinci: minutul 53, fază iar pe dreapta, centrare deviată cu capul de unul din fundașii noștri, ajunge pe cealaltă parte a careului, Velcovici vine lansat și trage, fără speranțe pentru Pantilimon. Bistrița a continuat să forțeze, dar din nou Poli s-a putut desprinde: fază excelentă a lui Sepsi care a recuperat o minge din propria jumătate, a înaintat până la 30 de metri și l-a lansat pe Axente, care a tras puternic cu stângul și a marcat un gol foarte dificil. Degeabă, căci exact ca la prima desprindere, alb-violeții au capotat și au permis imediat Gloriei să revină. Astfel, în minutul 72, Keita a fost găsit liber liber în careu, a șutat la colțul lung și, mingea trecând printre picioarele lui Ciso, a intrat în poartă. Chinul schinguitor de pe final a fost făcut mai dificil după ce Burcă și-a încasat o eliminare meritată, iar în minutul 90, o liberă de pe dreapta după un fault care, hm, mi s-a părut dat după o intrare la minge, balonul a fost retrimis cu capul la Keita care, din nou liber, l-a disturs pe Pantilimon cu un lob excepțional, deși cu siguranță se putea mai bine și din partea portarului nostru.

Într-un fel, deși acționez într-un exces de pesimism acuma, cred că acest meci a reconfirmat că nu putem emite în mod realistic pretenții la titlu - doar dacă ceilalți continuă să se împiedice la ritm mai ceva decât cel actual. Nu e problemă în sine rezultatul, care ne-a propulsat la +10 în clasamentul adevărului, ci faptul că pur și simplu nu stăpânim jocul defensiv. Degajările constante în față ale lui Pantilimon au asigurat prezența Gloriei în jumătatea noastră și dintr-o asemenea fază, care nu anunța nimic, a venit și golul doi. Cheia rezolvării fazelor de presiune ale adversarilor nu stă doar în precizia din apărare, ci în păstrarea posesiei, o lecție pe care Poli a părut să o controleze doar rareori. De atâtea ori s-a degajat pur și simplu mingea după o fază fixă, deși doi sau chiar trei jucători alb-violeți stăteau nemarcați în preajma balonului...

E mare păcat, fiindcă echipa a fugit mult și a făcut un pressing bun în prima parte a jocului, dar s-au pierdut încă prea ușor cu firea. Să vedem dacă se dispută și ultima etapa programată în acest an iar apoi să pășim înainte, fără emoții și fără pretenții zic eu, în 2011. Dacă e să iasă bine, va ieși bine.

P.S. Oare Keita e de vânzare?
P.P.S. La mulți ani Poli!

Poli: Pantilimon (5,5) - Luchin (6,5), Cisovsky (6), Burcă (5), Sepsi (6) - Helder (5,5), Tameș (6), Alexa (5,5), Zicu (6) - Nikolic (5), Goga (5)

Schimbări:

Axente (6,5) pentru Nikolic (min 45)
Bourceanu (5,5) pentru Goga (min 61)
Pătraș pentru Helder (min 74)

4 comentarii :

Anonim spunea...

PPPS - Cea mai trista zi aniversara, nu atat din cauza meciului cat mai ales din cauza discordiei care a urmat :(

Andrei Vajna II spunea...

Eu cand ziceam ca e meci greu, nu ma gandeam la scenariul asta!

Iarasi s-a vazut lipsa de respect fata de adversar. La 2-0 si la 3-1 ai nostri n-au mai fost concentrati, au zis ca meciul e ca si rezolvat. Probleme mari in aparare n-au fost, doar o lipsa de organizare.

Jocul nostru de pase mi-a placut, atat cat au avut stapanire de sine jucatorii nostri, dar parca lipsesc actiunile directe si taioase spre poarta. Preferam cate un dribling in plus si nu jucam tot timpul varianta cea mai simpla.

Ce ti-a placut la Keita? Ca golurile n-au fost deloc impresionante.

Stefan Carpanu spunea...

Nu? Control bun al mingii, curajul sa urce cu mingea la picior, si ambele finalizari mi s-au parut gandite - coltul lung cand Panti a incercat sa acopere scurtul, bine plasat, respectiv acel lob, chiar daca nu perfect executat, o idee nebanuita si, in final, foarte inspirata.

E de comparat cu Chiacu, spre exemplu...

Andrei Vajna II spunea...

La primul gol, orice jucator ar trebui sa dea gol, la cat de liber era si cat timp a avut. Tot ce trebuie e sa dai corect in minge - care ar trebui sa fie primul lucru pe care il inveti ca fotbalist. (Ca unii nu pot e alta chestie - nu-l face pe Keita remarcat) Ba chiar si asa, Cisovsky aproape ca a scos mingea. Golul lui Axente mi se pare valoros, chiar daca eu banui ca a fost norocos.

La al doilea, nu-mi dau seama clar, dar mi se pare ca nu se uita la Panti si a incercat o recentrare la cum a dat mingea.

In rest nu l-am observat, de aia intrebam.

Google+