21 noiembrie 2010

Poli - Oțelul Galați 2:0 (0:0)

Sunt așa de fericit în această zi tomnatică de noiembrie. Cred că ne simțim la fel cu toții. În urma unui meci încrâncenat, în general de bună calitate, dar cu un arbitraj frustrant de slab, am ieșit învingători, pe drept și pe merit, după două reușite frumoase, dar mai ales grație unei dăruiri pe măsura importanței acestei partide.

Cumva m-a epuizat destul de mult această victorie, astfel că nu-mi pot decât imagina cum se simt jucătorii la capătul unui asemenea succes. Cert e că prima repriză a fost una muncită, echilibrată, în care gălățenii au fost mai agresivi și au reușit în repetate rânduri să ne țină în propria jumătate. Drept urmare, prima mare ocazie a aparținut oaspeților, care au profitat de o pasă aiurea trimisă de Tameș, Silviu Ilie a ajuns în poziție bună de șut, dar Panti a respins cu palma. În timp ce noi ne chinuim să construim, cu succes redus pe ambele flancuri, Oțelul pare mereu pe fază să pornească pe o contră periculoasă. Asta s-a întâmplat în minutul 27, când Paraschiv a fost lansat din spate, a prins startul mai bine decât Luchin și Cisovsky, dar cu cel dintâi ajungându-l din urmă s-a văzut obligat să șuteze de la marginea careului, iar Panti a fost din nou la post. Oportunitățile noastre au venit la câteva faze fixe. Prima, scoasă de pe linia porții la un corner, dar nu atât de semnificativă, dar a doua, din minutul 40, a fost o excelentă oportunitate, Grahovac parând cu un reflex deosebit lovitura de cap a lui Axente! Imediat la faza următoare, Zicu l-a lansat pe Goga pe dreapta și acesta a încercat un șut cu mult efect din marginea careului, dar mingea a trecut de puțin pe lângă.

Alb-violeții fuseseră mai buni pe final de repriză și acest plus a fost transferat mai departe în repriza secundă. Importantă în acest scop a fost introducerea lui Nikolic în locul lui Axente. Acesta a fost la baza unei faze foarte periculoase pe stânga, după o pasă de la Zicu, a pătruns în careu și a centrat în fața porții, dar Helder nu a reușit să ajungă la timp la minge. Cu Sepsi într-o formă deosebită, flancul stâng mergea foarte bine, și multă presiune a venit din această zonă a terenului. Oțelul a fost însă echipa care a avut o ocazie monumentală în minutele ce au urmat, după ce Burcă a fost obligat să acopere flancul stâng la o urcare a lui Sepsi, a fost depășit puțin umilitor de Antal, acesta i-a pasat în centrul careului lui Viglianti, care cu poarta destul de liberă a trimis mult peste. Glonțul pe lângă ureche. Apoi, în minutul 70, Zicu a luat pe contr propriu o acțiune pe stânga, a intrat în careu trecând de doi adversari și a fost evident faultat de Râpă. Hațeganu decide în mod eronat simulare și galben pentru Zicu.

(P.S. văd că toată lumea caută se fie generoasă acuma că avem punctele; intrarea nu a fost la minge, chiar dacă Zicu se pregătea oricum să cadă; s-au dat penalty-uri din mult mai puțin - și galbenul oricum nu își avea locul)

Din fericire, această mostră de incompetență nu avea să ne coste, căci patru minute mai târziu a venit o nouă faze fixă, de această dată încununată cu gol: Alexa a bătut de la aproape patruzeci de metri, mingea a fost respinsă din mijlocul careului în dreapta, de unde Zicu a retrims-o prin foarfecă în centru, un fundaș advers a greșit, balonul a ajuns la Cisovsky și a acesta l-a catapultat pe lângă portar în plasa porții adverse! Apoi, minutul 78, proverbiala descătușare: Nikolic ajunge în posesia unei mingi pe stânga, excelent poziționat și cu un demaraj pe măsura, o ia la goană înspre careul advers, ajunge aproape de careul mic, puțin în unghi, și îl execută pe Grahovac cu un șut neașteptat la colțul lung! Oricât a încercat portarul advers să readuca echipa sa în joc, prezentându-se în careu la toate fazele fixe avute de gălățeni în ultimele zece minute, nu a putut face nimic să schimbe soarta partidei. Chiacu a fost eliminat după niște injurii aduse lui Hațeganu, la o altă decizie iritantă în privința unui aut, iar pe final Nikolic putea să îl servească pe Goga în poziție de singur cu portarul, dar a preferat (bine-meritat) să conducă faza de unul singur, a trecut de doi fundași adverși, însă nu a mai avut forța unui șut pe măsură. Păcat, dar e bine și așa.

Experiență de vis, deci, în această seară. Toată echipa s-a mobilizat exemplar, în special în repriza a doua, și grație jocului deosebit făcut de - în special - Sepsi și Zicu, am reușit să obținem o victorie mare. Deși în primul unsprezece s-au aflat doi jucători care nu au prea contribuit pozitiv la mersul jocului, anume Tameș și Axente, și în ciuda absenței lui Magera, am reușit să fim măcar egalii adversarilor noștri. După pauză, cu Nikolic într-o dispozițe excelentă, am reușit să fim mult mai prezenți în jumătatea adversă. Muntenegreanul a câștigat numeroase dueluri la cap, a protejat mingea cu multă grijă și dragoste și a avut câteva curse deosebite. Să sperăm că el este atacantul de care am tot avut nevoie.

Am menționat de Sepsi, care a fost de nedepășit tot meciul, și care a avut mai multe urcări utile în atac. Zicu a dat o sumedenie de pase perfect gândite, ar fi trebuit să fie răsplătit pentru eforturile sale cu un penalty, dar și așa a oferit o pasă de gol lui Cisovsky - chiar de cu ajutorul unui fundaș advers. Apropo de Ciso, a avut câteva scăpări în defensivă, dar până la urmă am ieșit cu bine, și grație jocului făcut de colegul său Luchin. Burcă și Helder, în schimb, dezamăgitori. La mijloc Alexa a muncit cât pentru doi, mai ales că Tameș, deși mai prezent decât în alte partide, tot nu e un luptător (adică un Bourceanu). Merită lăudate și intervențiile bune ale lui Panti, chiar dacă era să ne coste la o ieșire hazardată, când i-a trecut mingea printre mâini.

Ah, și Goga...mai prezent în joc, dar nu mereu pentru motivele cele mai bune. Dar măcar prezent.

Oricum, Contra merită lăudat pentru echipa făcută, pentru felul în care a motivat jucătorii și pentru schimbările intuite corect. Indiferent de ce joacă sau nu joacă Poli, nu știu câtă lume spera la asemenea rezultate de la un antrenor debutant - și cu un lot care pe jumătate stă într-un picior. Nu e chiar așa negrul dracul, vorba vine.

De ar fi mereu ca în seara asta, ar fi o plăcere necontenită să-i urmărim pe alb-violeți. Dar merge și așa. Bravo Poli!

Poli: Panti (6,5) - Luchin (6,5), Cisovsky (7), Burcă (5), Sepsi (7) - Helder (5,5), Alexa (6), Tameș (5), Zicu (6,5) - Axente (5), Goga (5,5)

Schimbări:

Nikolic (6,5) pentru Axente (min 45)
Chiacu (4,5) pentru Burcă (min 66)
Poparadu pentru Tameș (min 81)

P.S. Am făcut mici modificări la note, fiindcă media pe joc nu reflecta calitatea etalată.

Niciun comentariu :

Google+