16 octombrie 2010

FCM Tg. Mureş - Poli 2:3 (2:1)

Din nou acelaşi fantastic Ianis Zicu ne-a adus o victorie foarte greu muncită pe terenul formaţiei din Târgu Mureş, după un joc oscilant, în care Poli le-a permis prea uşor gazdelor să aibe şanse la puncte.

Drept dovadă, prima repriză a început cât se poate de prost, cu gazdele marcând în al doilea minut de joc. O deschidere pe partea dreaptă a atacului mureşean i-a permis mijlocaşului de acolo să centreze înalt, Burcă (dacă nu mă înşel) a sărit pe sub minge, aceasta a ajuns la Stere din preluarea lui Didy, iar cel dintâi a finalizat cu un voleu spectaculos la vinclu. Alb-violeţii nu au părut însă emoţionaţi şi au controlat copios meciul, chiar dacă ocaziile de gol nu s-au grăbit să apară. Finalmente, în minutul 20, Magera l-a lansat perfect pe Zicu şi acesta a marcat cu un şut plasat din interiorul careului! Meciul s-a răcit puţin apoi până la următoarea mare eroare defensivă a Politehnicii. Astfel, în minutul 27, Pantilimon a ieşit aiurea să respingă o minge de la marginea careului şi a boxat-o în corner. La faza ce a urmat, mingea a plutit prin careul mic, de această dată Panti nu a mai ieşit deşi ar fi trebuit să o facă, iar balonul a căzut pe piciorul lui Munteanu, de unde a intrat în poartă. Din păcate, după această reuşită alb-violeţii au părut mult mai abătuţi, iar ca urmare nu au mai reuşit să urce prea mult în atac. Din păcate, chiar dacă aceste decizii au iritat, nu ele se aflau la baza problemelor din jocul nostru. Curtean şi Axente, absolut inexistenţi, Sepsi suferind pe flanc, harababura defensivă şi jocul concentrat poate prea mult pe centru s-au aflat.

Tocmai cei menţionaţi mai sus au început tare repriza secundă. Axente a avut o ocazie la centrarea perfectă a lui Alexa, dar a trimis cu capul pe lângă, în timp ce Curtean a recuperat de mai multe ori bine şi a reuşit să elimine destui jucători adverşi prin dribling. Golul egalizator a căzut repede, când Alexa a executat un corner în minutul 51, mingea a ajuns la nou-intratul Chiacu şi acesta a marcat cu un şut din prima, plasat foarte bine! Putea să fie instant 2-3, dar acelaşi Chiacu, găsit la capătul unei faze create de Axente pe dreapta, a şutat în portar din doar şase metri. Gazdele au replicat printr-o fază pe dreapta, în direcţia lor de atac, care a fost finalizată cu o lovitură liberă. Topic a executat, mingea i-a revenit din zid, şi Pantilimon a fost la post la noua reluare a jucătorului de la Târgu Mureş. Meciul a intrat apoi într-o nouă fază confuză, fără mari ocazii, dar cu un ritm bun de joc. În minutul 70, gazdele au trimis în bară de la distanţă, cu Pantilimon plonjând neajutorat după balon. Chiacu a replicat pentru Poli, câteva minute mai târziu, cu un şut de la distanţă, puţin peste. În final golul desprinderii a venit din, exact, piciorul lui Zicu: liberă de pe dreapta, Chiacu bate, mignea este respinsă spre mijloc, Sepsi o retrimite în careu din prima, Zicu preia excepţional, depăşeşte din fentă un advers şi îl întinde pe portar, trage la colţul lung şi înscrie! Unul din cele mai frumoase goluri ale sezonului pentru Poli. FCM era la pământ, iar în ciuda unor vagi tentative de atac, tot alb-violeţii au mai avut o ocăzioară, când şutul de la distanţă a lui Bourceanu a fost prins în doi timpi de portarul advers. Fluierul final a pus punct unui meci câştigat meritat de Poli, dar parcă cu mai mult efort decât ar fi fost necesar.

Contra a greşit titularizându-l pe Burcă în defavoarea lui Luchin, ceea ce s-a şi simţit la puţinele faze ofensive ale gazdelor. Şi-a reparat oarecum greşeala după pauză, când l-a introdus pe excelentul Chiacu în locul său şi l-a poziţionat pe Scutaru central şi pe Helder fundaş.

Din păcate, Panti a comis iarăşi o serie de erori, reconfirmând că nu este cu adevărat în forma glorioasă ce a încercat să i-o insufle toată presa românească. Nu vreau să mă gândesc ce mai era de spus dacă şutul din bară al lui Ba ar fi intrat în poartă. În apărare, Sepsi a avut mult de furcă şi a fost depăşit de mai multe ori, nereuşind să ofere centrări bune la urcările în atac. Şi-a mai rescumpărat din greşeli la pasa ce s-a dovedit decisivă pentru Zicu, dar trebuie să joace mai atent. Cisovsky a fost solid, mai ales în repriza a doua, în timp ce despre Burcă am menţionat deja ce era de spus. Scutaru, la rândul lui, a făcut un nou joc bun.

La mijloc unii jucători au funcţionat mai bine ca alţii. Alexa a oferit mai multe pase excelente (şi una pe final lui Chiacu, care nu a reuşit preluarea din poziţie de singur cu portarul!), fiind foarte important în dezvoltarea atacurilor noastre. Curtean, care a arătat ceva mai mult talent în repriza a doua, primeşte nota de trecere, în timp ce Magera, din nou cam lent, s-a salvat cu o pasă extraordinară pentru Zicu la primul gol. Helder nu a strălucit deloc la mijloc, mai ales fiindcă nu s-au dezvoltat faze pe flancul său, deci mutarea în apărare după pauză a fost o mişcare foarte bună. Şi, bineînteţeles, Zicu, care a dat două goluri deloc uşoare, a fost mereu periculos şi, pe deasupra, a făcut spectacol. Absolut fantastic.

Atacul a suferit din nou cel mai mult, cu Axente absent total. Exceptând debutul reprizei secunde, când a mai făcut câte ceva, el a fost principalul motiv pentru care fazele noastre de atac au murit înainte de a oferi şansa unui şut spre poartă. Deşi am mari reţineri în ceea ce îl priveşte pe Nikolic, iar Goga este, precum a confirmat şi astăzi, foarte puţin prezent pe teren, o schimbare nu ar putea decât să-i facă bine lui Axente, care sigur este frustrat de nereuşitele sale.

Rezultatul bun, meciul fain, Poli pe locul 1. Mai e ceva de zis?

Bravo!

Poli: Pantilimon (4,5) - Scutaru (6), Burcă (5), Cisovsky (6), Sepsi (5,5) - Helder (5,5), Alexa (6,5), Magera (6), Curtean (5,5), Zicu (8) - Axente (4,5)

Schimbări:

Chiacu (6,5) pentru Burcă (min 45)
Goga (5) pentru Magera (min 59)
Bourceanu (6) pentru Curtean (min 72)

Niciun comentariu :

Google+