14 iunie 2010

Rezumat retur şi sezon 2009/2010

Iată că am ajuns şi eu aici, cu nişte cifre şi statistici, în general nesimpatice. În mod, aş spune, surprinzător, numărul meciurilor bune făcute de echipă nu trece de patru: Dinamo, Oţelul, Urziceni şi, bineînţeles, Alba Iulia. Implicit, media notelor s-a împotmolit la 5,56, a doua cea mai mică medie pe care am înregistrat-o de când am început să ţin aceste statistici (retur 2005-2006).

Ca sezon, media de 5,63 este mai slabă ca cele din ultimele două sezoane - normal, considerând poziţia finală şi pretenţiile actuale. Destul de trist, dar cred că am depăşit deja această fază a regretului.

Cele mai multe meciuri a jucat Goga (30), urmat de Bourceanu şi Alexa (29) şi de Bonfim (28). Dacă prezenţele lui Alexa sunt de înţeles, în condiţiile în care a fost practic cel mai bun jucător al echipei în acest sezon, Goga şi Bourceanu au fost mult mai puţin constanţi, trecându-şi în cont un retur neaşteptat de slab.

Golgheterii echipei au fost următorii:
  1. Dorin Goga - 12 goluri
  2. Lukas Magera - 9 goluri
  3. Gigel Bucur - 8 goluri
  4. Hristu Chiacu - 4 goluri
  5. Răzvan Cociş, Cosmin Contra - 3 goluri
  6. Arm. Karamyan, Ioan Mera, Gueye Mansour - 2 goluri
  7. Jan Kozak, Alexandru Bourceanu, Srgian Luchin, Winston Parks, Dan Alexa, Claudiu Ionescu - 1 gol
Pase de gol:
  1. Eder Bonfim - 7 pase de gol
  2. Lukas Magera - 5 pase de gol
  3. Art. Karamyan, Dorin Goga - 4 pase de gol
  4. Laszlo Sepsi, Winston Parks - 3 pase de gol
  5. Stelian Stancu, Claudiu Ionescu, Jan Kozak, Cosmin Contra, Dan Alexa - 2 pase de gol
  6. Marian Chiţu, Dare Vrsic, Dare Nibombe, Gigel Bucur, Răzvan Cociş, Hristu Chiacu, Gueye Mansour, Alexandru Bourceanu - 1 pasă de gol

Aceste statistici iau în considerare doar partidele din campionat.

Cu privire la retur, acestea au fost cele mai bune, respectiv cele mai proaste partide:
  1. Poli - Alba Iulia (6,33)
  2. Dinamo - Poli (6,00)
  3. Poli - Urziceni (5,96)
  4. Poli - Oţelul (5,95)
Cele mai proaste:
  1. Poli - Gaz Metan (4,42)
  2. Poli - FC Braşov (5,08)
  3. Ceahlăul - Poli (5,18)
  4. Poli - Internaţional Curtea de Argeş (5,19)

Iar în ceea ce priveşte întreg sezonul, lucrurile arată după cum urmează.

Cele mai bune partide:
  1. 1. Gaz Metan - Poli (6,42)
  2. Poli - Alba Iulia (6,33)
  3. Poli - Dinamo (6,32)
  4. Poli - Ceahlăul (6,07)
  5. Poli - Rapid (6,00)
  6. Dinamo - Poli (6,00)
Cele mai slabe partide:
  1. Poli - Gaz Metan (4,42)
  2. Poli - FC Braşov (5,08)
  3. Oţelul - Poli (5,14)
  4. Ceahlăul - Poli (5,18)
  5. Poli - Internaţional Curtea de Argeş (5,19)
  6. Poli - Steaua (5,21)
Aş spune că se remarcă problemele avute cu echipe "mediocre", ceea ce ne-a şi ţinut în spate în multe momente când am fi putut urca sus în clasament. Oricum, frumoase victoriile cu Dinamo, precum şi meciurile câştigate la scor cu Gaz Metan, Alba Iulia şi Ceahlăul.

Cât despre jucători, prea puţini s-au remarcat pozitiv în acest retur.
  1. Pedro Taborda (6,05)
  2. Cosmin Contra (6,00)
  3. Dan Alexa (5,93)
  4. Laszlo Sepsi (5,85)
Surprinde prezenţa pe prima poziţie a lui Taborda? Poate. Dar Taborda are beneficiul notelor de portar, care de regulă sunt mai mari atâta timp cât nu ia gol, astfel că la un top ajustat, Contra ar fi, de drept, cel mai bun jucător al returului. Mi se pare corect, din moment ce prezenţa lui pe teren a fost mereu de beneficiu, fie prin acţiuni de joc, fie prin atitudine.

Faptul că trei din cei patru jucători din top sunt jucători nou instalaţi în primul unsprezece e oarecum interesant şi, în mod normal, ar fi fost de bun augur, dacă jucătorii importanţi ai turului nu ar fi fost transferaţi sau nu ar fi fost într-o formă slabă. Magera, Nibombe, Bourceanu, Bonfim au căzut toţi sub 5,70, în timp ce Bucur a părăsit echipa. Ca să nu mai spun că Bourceanu şi Bonfim se numără printre cei mai slabi jucători ai returului.

  1. Alex Curtean (5,10)
  2. Jan Kozak (5,31)
  3. Eder Bonfim (5,38)
  4. Ioan Mera (5,39)
  5. Winston Parks (5,40)
  6. Dorin Goga (5,41)
  7. Alexandru Bourceanu (5,43)
Paradoxală prezenţa lui Goga, golgheterul echipei, în acest top? Poate e o reflecţie a speranţelor pe care l-am avut de la el, iar în lipsa lui Bucur, faptul că Goga a înscris la fel de mult în retur ca în tur evidenţiază că cel din urmă nu a putut să-şi asuma rolul dorit. În rest, îngrijorătoare căderea lui Bonfim şi Bourceanu, greu de explicat mai ales în cazul fostului jucător al Oţelului.

Per ansambul sezonului, statistica jucătorilor arată astfel:

Top:
  1. Pedro Taborda (6,04)
  2. Dan Alexa (6,00)
  3. Cosmin Contra (6,00)
  4. Lukas Magera (5,85)
  5. Laszlo Sepsi (5,85)

Flop:
  1. Alex Curtean (5,07)
  2. Florin Maxim (5,31)
  3. Jan Kozak (5,31)
  4. Hristu Chiacu (5,32)
  5. Ioan Mera (5,34)
  6. Costel Pantilimon (5,5)
Cel mai îngrijorător fapt e că ne putem baza, constant, doar pe o mână de jucători. Restul stau într-o medie nedeosebită a prestaţiilor, ceea ce nu ne ajută deosebit de mult. Iar tăcerea momentană pe piaţa de transferuri ar putea da de gândit. Dar să vedem, antrenorul defineşte regula jocului.

Sper să revin în viitorul apropiat cu o analiză a fiecărui jucător. Sper.

2 comentarii :

dAImon spunea...

Oricat am incercat sa sustin ca nu conteaza antrenorul, daca-i jucator bun se vede din avion .. totusi nu-i. Caderea de forma a jucatorilor buni (Bonfim, Parks) nu mi-o explic nicicum. Din Bonfim a facut Sabau varza, de nu stia omu' unde sa joace, din Parks a vrut sa faca om de gol desi el era clar pasator .. mno, ce sa ceri?

Eu unul zic c-o sa vedem o alta echipa in tur. Nu neaparat mai buna, dar cu o medie mai umana. Ce avem aici e rezultatul unui epic fail. Better forget it.

Andrei Vajna II spunea...

Cred ca exagerezi. Bonfim a jucat mereu acelasi post, iar Parks ce a fost la nationala, daca nu om de gol? Problema la ei cred ca e a lor. Nu cred ca e o coincidenta faptul ca ei sunt printre protagonistii scandalului de la final de campionat.

Si nu uita pe unde a fost Bonfim inainte de acest campionat. Prestatia excelenta de la inceput cui se datoreaza? Antrenorului de la Buzau? Nu cred. La fel cum nici Sabau nu e. Nici pentru asta, nici pentru gafele din meciul cu Sahtior (de exemplu). Astea sunt limitele jucatorilor zic eu. Nu se fac zmei peste noapte.

Google+