6 mai 2010

Dinamo - Poli 1:2 (0:1)

Cine ar fi zis că după ce am spart gheaţa anul trecut, victoriile împotriva celor de la Dinamo vor avea tupeul să se lege una de cealaltă? Cine ar fi zis că Sabău, atât de hulitul şi antipaticul Sabău, va fi cel responsabil pentru două victorii venite după atâta amar de vreme? Cine ar fi zis că Poli mai are vreo şansă la titlu acuma trei etape? Părerea mea - nu prea mulţi.

Că victoria de azi vine după un meci destul de anost nu cred că miră pe cineva. Dinamo este într-o situaţie jalnică, iar alb-violeţii joacă doar un sfert de oră pe meci agresiv şi curajos. Prin urmare, prima repriză a fost una imposibil de nefascinantă. Ambele echipe s-au controlat reciproc jumătate de oră, fără vreo ocazie de poartă, iar doar elanul prins câteva minute de Poli a animat partida. Pe fondul acestui elan a venit şi cea mai mare ocazie de până atunci, când Cociş a reluat nestingherit cu capul la un corner, dar puţin cam central, şi prin urmare Curcă a putut interveni. Dominarea noastră a mai continuat o vreme, după care meciul părea că se îndreaptă către un egal la pauză, rezultat ce descria destul de precis cele decurse în teren. Ultimul minut al reprizei a adus însă un gol fantastic de important, ca urmare a două mişcări executate perfect: lansare peste apărare a lui Contra (Ciso?), preluare din alergat a lui Goga, şut la colţul scurt!

Avantajul a dat încredere echipei, care imediat după ce a ieşit de la vestiare a avut neruşinarea să-l dubleze: contraatac pe stânga, lansarea lui Sepsi pentru Cociş, acesta a intrat în careu şi a şutat tot pe scurt, surprinzându-l pe Curcă! Putea fi decisiv - de fapt, avea să fie decisiv, numai că nu fără emoţii. Poli a continuat bine jocul, nepermiţând gazdelor să îşi creeze ocazii periculoase de poartă. Prima asemenea fază a venit în minutul 60, când Taborda a intervenit la ţanc la un şut de la distanţă trimis de Marius Niculae. În loc să animeze puţin apărarea, această ocazie a precedat golul revenirii dinamoviste, la o lejeritate nepermisă în centru. Nici Luchin, nici Bonfim nu au fost în poziţie bună pentru a-l bloca pe Niculae, lansat lung de pe dreapta, iar ca urmare atacantul nu a avut mari probleme în a trimite în diagonală din careu, fără şanse pentru Taborda. Ca în alte partide, alb-violeţii s-au văzut copleşiţi de acest gol venit, e drept, destul de întâmplător, iar în doare câteva minute au permis gazdelor să preia complet frâiele partidei. Printre bâlbâielile defensive s-au ivit şi două ocazii dinamoviste în următorul sfert de oră, Niculae trimiţând pe lângă cu capul, ca apoi Taborda să fie iarăşi la post la un şut puternic, din unghi, al lui N'Doye. Din fericire ultimele zece minute i-au mai trezit pe Poli, echipa reuşind să ţină mai mult de minge şi fragmentând bine finalul de joc. Lovitura ratată de cap a lui Mărgăritescu din ultimul minut de prelungire a pus punct unui meci capital, precum şi la cel puţin două mituri: invincibilitatea dinamovistă în faţa Politehnicii pe teren propriu şi capacitatea alb-violeţilor de a profita de paşii greşiţi a contracandidatelor.

Aşa cum v-am obişnuit la asemenea victorii-meciuri istorice, găsesc cu greu cuvintele potrivite. Lipsa oarecare de spor de astăzi e cauzată, în parte, de jocul şters, dar dacă vom lua titlul, cu siguranţă satisfacţia "meritului" dinamovist la un asemenea succes ar fi una bună.

De gândit dă jocul timid din apărare, cu Cisovsky trecându-şi în cont numeroase lufturi şi Luchin purtând o parte din vină la gol. Revenirea slovacului după accidentare se dovedeşte a fi una puţin mai dificilă, dar să sperăm că în aceste meciuri rămase va reuşi să se redreseze. Nu vreau să-i pun în cârcă prea multe lui Luchin, care a avut o sarcină foarte grea azi şi a intervenit bine în repetate rânduri, iar ajutorul primit a fost de multe ori unul deficitar, în condiţiile în care Bonfim e mult mai ofensiv decât Sepsi.

În ceea ce priveşte restul echipei, reuşitele atacanţilor sunt mulţumitoare, aceştia reuşind să speculeze puţinele şanse de gol avute. Prestaţia muncitoare a mijlocaşilor (şi inspiraţia lui Contra la primul gol), precum şi meciul solid din punct de vedere defensiv făcut de Curtean sunt şi ele motive de satisfacţie. Poate a lipsit, precum ziceam, mai mult elan, dar atâta timp cât rezultatul obţinut e cel dorit, criticile sunt uşor cinice. Mai e puţin până la final.

Bravo Poli!

Poli: Taborda (6) - Bonfim (5,5), Luchin (5,5), Cisovsky (5,5), Sepsi (6) - Curtean (6), Alexa (6), Contra (6,5), Bourceanu (6) - Cociş (6,5), Goga (6,5)

Schimbări:

Dede pentru Curtean (min 77)
Parks pentru Cociş (min 81)
Maxim pentru Contra (min 86)

3 comentarii :

Andrei Vajna II spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Andrei Vajna II spunea...

N-am cautat in statistici, dar asta cred ca a fost cel mai penibil meci pe care l-am castigat in acest sezon.

Cred ca urmatoarele meciuri vor fi mult mai interesante si ma astept la un final incendiar.

Jucatorii ar trebui remontati, pentru ca acele meciuri vor fi mult mai importante, si probabil mai grele, decat impotriva cainelui schiop.

Arpi spunea...

Interesant

Google+