16 februarie 2010

Interviu în doi

În vederea începutului returului, m-am aşezat cu Andrei la o masă în palatul meu din munţii Banatului şi am pus la cale un fel de interviu în doi. De fapt, vă oferim părerile noastre cu privire la cele câteva întrebări întrebătoare pe care le avem, mă gândesc, cu toţii în minte. Sper să fie măcar puţin interesante.



1. Transferuri: dezamăgiri, satisfacţii, speranţe

Ştefan:

Cred că acesta este primul an în care am adus cu adevărat jucători care să acopere posturile deficitare. Problema este că ne-a venit greu să ne oprim din transferuri şi s-au efectuat multe intrări şi ieşiri, care pot necesita timp de recalibrare.

De bucurat, mă bucură venirea lui Sepsi, pentru că aveam cele mai mari nevoi pe flancul stâng. La fel mă bucură şi revenirea lui Contra. Aş fi spus că, dacă trebuia să fim moderaţi, aceste două transferuri erau suficiente pentru abordarea cu tupeu a returului.

Sunt uşor dezamăgit de plecarea fraţilor Karamyan, dar nu simt că i-aş regreta. Mai mult mă pune pe gânduri aducerea lui Dede şi Tiago, mai ales că amândoi au probleme medicale. Despre Bucur nu mai comentez, mi-am spus părerea, anume că a lăsat un mare gol.

Per total aş zice că sunt satisfăcut, deşi rezultate din amicale nu îmi dau încredere. În abstract, potenţial există.

Andrei:

Da, şi la mine pe primul loc e Sepsi. Contra mă bucură mai mult ca imagine, dar şi pentru că ne acoperă un post foarte important. Sper numai să joace. Să nu-l uităm şi pe Mejia care din comentariile meciurilor a părut cel mai în formă în acest cantonament şi a confirmat că e mai mult decât un simplu "mingicar".

Până la urmă cred ca plecarea Karamyenilor, a lui Artiom mai ales, e una benefică. Lipsea totuşi o doză de curaj, de schimbare pe partea lui. Acum are cine să centreze şi cine să bată loviturile libere. Dacă până şi Magera a dat gol din lovitură liberă. Executanţi aveam (Magera, Goga, Ionescu) doar că nu s-au văzut din cauza monopolului. Deci cred că e un pas înainte.
Tiago şi Dede cred că oricum au fost aduşi ca rezerve, dar sunt enervante accidentările (adică inclusiv Maxim şi Contra), culmea fix pentru posturile tocmai acoperite. Vazquez ar face bine să se acomodeze mai repede. La fel şi prietenul în ratări - Parks. Kozak si Carleto cred că sunt mai degrabă pentru viitor, nu pentru actuala lupta la titlu, dar cine ştie? Până la urmă, jucători avem, nu ne putem plânge.


2. Titlul şi obstacolele către el

Ştefan:

E doar normal că ne putem lupta, la fel cum s-a luptat Urziceniul anul trecut. Avem un lot puternic si un antrenor care pare competent, deşi mai am nişte reţineri în privinţa lui. Ne vom da mai bine seama de situaţie când vedem, în sfârşit, echipa. Altfel, ca piedici, să sperăm că cei din conducere vor continua jocul de-a tăcerea din turul campionatului, iar atunci totul ar trebui să fie în tiparul normal.

Andrei:

Eu cred că potențial avem. Îl aveam și în tur, mai ales uitându-ne la jocul prestat de contracadidate. Cred că Sabău are o misiune foarte grea, pentru că trebuie să joace pe două planuri. Cel mai important, pe termen lung, și cel imediat, atacabil, de a câștiga titlul. Pentru acesta din urmă trebuie în primul rând să-i motiveze pe jucători, pentru că, se pare, acesta e principala problemă: lipsa de concentrare. În al doilea rând, trebuie să aleagă tactica potrivită la fiecare meci, ceea ce presupune și faptul că jucătorii trebuie să înțeleagă ce le cere și să pună în practică. Și nu în ultimul rând, trebuie să aleagă mereu jucătorii potriviți, de asemenea complicat din cauza posibilităților numeroase. Dar până la urmă asta e meseria lui.

4. Jucătorul decisiv care să-l înlocuiască pe Bucur

Ştefan:

Eu cred că e important să ai o vedetă în echipă, dacă nu un jucător decisiv. Mă gândesc la formaţiile de top din Europa şi toate au dacă nu una, atunci mai mulţi jucători exponenţiali. De fapt, unde voiam să ajung, tiparul jucătorului decisiv apare mai des la echipe mici, decât la echipe mari. Şi speranţa mea este că vom avea un ansamblu puternic, iar lotul pe care îl avem dispune de acest potenţial.

Andrei:

Cred că un jucător de nivelul lui Bucur nu va apărea din lotul actual. Dar sunt de părere că nici nu e nevoie, ci mai degrabă ar trebui să fie doi oameni de gol, mai ales dacă în sfârșit jocul se va axa pe construcție și combinații de pase. Atunci nu mai e nevoie de omul care să rezolve treaba, ci va fi nevoie de o echipă.

5. Schimbarea de obiectiv: fapt sau ficţiune?

Ştefan:

Iancu îşi încearcă iarăşi norocul la aceste manevre psihologice, care în general au dat greş - mai ales atunci când conta, dacă e să ne gândim la finalul sezonului trecut. Dacă eu aş fi investit sumele pe care le-a investit BKP-ul în Poli, aş fi fost nemulţumit de rezultatele obţinute, mai ales că am ca reper echipe precum CFR sau Unirea, care au obţinut performanţa supremă (titlul) într-o perioadă mai scurtă de timp.

Pentru echipă nu ştiu dacă e bine, e greu de anticipat efectul acestor cuvinte. În mod normal aş fi zis că trebuie să aşteptăm debutul acestui retur, primele etape, înainte să vorbim de o schimbare de obiectiv. Dar eu am o problemă de fond cu acest tip de comunicare prin presă - presa ar trebui utilizată ca ultimă măsură şi cât mai rar cu putinţă. Dar nu avem ce-i face, ca să fii mereu în centrul atenţiei trebuie să spui mereu câte ceva.

Andrei:

Da, adevăr grăeşti. Totuşi, pe mine mă mulţumeşte acest, să zicem, nou obiectiv. Poate ar fi trebuit să fie de la începutul sezonului. Aşa ar fi fost normal, în condiţiile în care ai adus antrenor nou, te-ai angajat într-un proiect de lungă durată şi un schimb de generaţii bătea la uşă. Evident, dacă trebuie să tragi tare numai 3 luni ca să obţii un titlu istoric pentru Poli, de ce nu? Dar eu prefer ca obiectivul pe termen lung să fie prioritar.

6. Debutanţi alb-violeţi de la Poli II

Andrei:

Nu cred că vor debuta jucători de la echipa a doua. Nu are sens. Decât dacă ar fi vreun Hagi (sau Mejia?), ceea ce noi nu avem. Cred că mai bine ar fi să joace toţi pentru Poli II. Dacă tot s-a făcut şi acolo un schimb de generaţii. Să se creeze o echipă legată. Să câştige promovarea împreună şi apoi să fie "promovaţi" la echipa mare, unde să câştige şi un titlu de campioni.

Ştefan:

Aş fi surprins să debuteze un Fuchs sau un Dobriceanu (sau altcineva de la Poli II), dar m-ar bucura să văd că apar primele roade ale investiţiilor în juniori. Nu cred că e vreunul care să aibă potenţialul de a acapara un loc de rezervă constantă, măcar, dar nişte minute în Liga 1 poate oricine să adune, dacă antrenorul caută să evidenţieze ceva.

7. Planuri pentru Poli II

Ştefan:

Îmi vine greu sa vorbesc despre Poli II acuma, dată fiind schimbarea lotului într-o asemenea măsură. E bine că tinerii cu performanţe urcă în Liga a 3-a şi înlocuiesc o generaţie (dacă nu dau sau chiar trei) care nu a reuşit să se dovedească deosebit de competitivă. Dar nu e de mirare, eu am spus de când i-am văzut prima oară pe aceşti juniori A de atunci că sunt puţini care promit în mod evident. Din păcate nu am reuşit să-i prind pe juniorii campioni în vreun meci, dar sunt foarte curios să văd ce pot. În cel mai fericit caz, anul viitor se poate lupta la promovare - greu de zis însă dacă cu Velcea.

Niciun comentariu :

Google+