17 decembrie 2009

Dinamo Zagreb - Poli 1:2 (0:0)

Absurdul e absurd doar când îl cauți, când nu-l cauți și se ivește e mai degrabă singura consecință logică. Și da, a fost nevoie de meciul carierei lui Taborda, care făcut, zic eu acuma fără să mă gândesc prea mult, cel mai bun meci al unui portar alb-violet de la revenirea în Liga 1. Și iată, o avem în dreptul nostru, victoria după care tânjeam atât de mult!

Am putut urmări în această seară o partidă foarte plăcută, cu numeroase șanse de gol la ambele porți, în ciuda faptului (sau poate chiar datorită) că gazonul se prezenta odios, fiind foarte alunecos. De abia trecuse un minut de joc, că Slepicka a fost uitat de apărătorii centrali, a șutat puternic din afara careului, dar Taborda a făcut prima paradă excelentă a serii. La cornerul care a urmat, portarul nostru a ieșit prea avântat, mingea a ajuns la un jucător advers în afara careului, dar tot Taborda a fost la post să pareze șutul ce a urmat. Părea că vom avea viață foarte grea, dar încetul cu încetul, Poli a început să își arate proverbialii colți. Primul care a făcut-o a fost Parks, a cărui lovitură de cap a fost respinsă acrobatic de Butina, apoi Bucur s-a apropiat de poartă, dar nu a reușit să treacă de portar, iar imediat după, la o fază a aceluiași Parks, Bucur nu a reușit să ajungă la balon. Apoi au urmat alte două parade ale lui Taborda, la finalizările lui Sammir și Slepicka, înainte ca Butina să intervină la rădcina bării, la o liberă executată de Maxim. În minutul 24, a venit rândul lui Stancu să-și încerce șutul de la distanță (unde sunt aceste șuturi în Liga 1?), iar Butina a intervenit din nou salvator! Meciul s-a mai liniștit apoi și în afară de câteva momente bune ale lui Taborda, care a anulat diverse centrări periculoase, nu s-a mai întâmplat nimic cu adevărat notabil.

Repriza secundă a fost echilibrată de la început, dar în general gazdele erau cei care puneau presiune. Taborda s-a evidențiat din nou în minutul 64 când a apărat întâi o lovitură liberă, ca apoi să devieze excelent un șut de la marginea careului! Poate cea mai mare ocazie a meciului a urmat în minutul 65, când Bucur a făcut o fază perfectă pe stânga, a centrat peste Parks, mingea a ajuns la Curtean, care liber și cu poarta goală a reluat din prima...peste. Din fericire frustrarea ratării nu a ținut decât două minute, căci în urma unei noi faze dezvoltate pe stânga de Bourceanu, mingea a ajuns la Stancu pe cealaltă parte, acesta a șutat, cu noroc mingea a ajuns la Bucur, care nu a avut de îndeplinit decât o formalitate! După reușita atacantului nostru, Dinamo a fost și mai marcant debusolată (după ce aflaseră, probabil, scorul de la Amsterdam la pauză), iar ocaziile de poartă s-au rărit. A venit însă minutul 80, când Sivonijc, plecat din ofsaid, a pasat mingea pe lângă Taborda, iar Scutaru a venit cu mare elan și în loc să degajeze, a trimis puternic în proprie poartă. În ciuda acestei nereușite, Poli nu a cedat și din nou faza a plecat de pe stânga, o centrare l-a cam lovit în genunchi pe Parks, mingea a ajuns la Goga, care din marginea careului a fost necruțător și i-a adus pe alb-violeți din nou în avantaj! De această dată gazdele nu au mai revenit, iar finalul de meci nu a consemnat decât ceea ce probabil au fost ultimele minute la Poli pentru Ionuț Matei și Claudiu Ionescu. Frumos pentru ei, dar mult mai frumos pentru noi, care am trăit prima victorie a Politehnicii în deplasare în competițiile europene! Fantastic!

Pentru mine nu există dubii că Taborda a fost cel mai important om de pe teren. Cu 0-1 în minutul 2 nu cred că mai aveam ce discuta, iar în ciuda unor ezitări la cornere, în rest a judecat bine toate fazele în care a fost implicat. O prestație mai mult decât meritorie pentru un portar decent, dar care greșește prea des pentru a putea evolua constant la nivel înalt. Altfel, Alexa și Bucur au fost providențiali pe teren, primul blocând la fel de multe șuturi pe câte a scos Taborda, în timp ce atacantul nostru a fost mereu un pericol pentru fundașii adverși. Parks a oscilat între faze bune și faze proaste, dar și el a jucat un rol important în aceasta victorie, aidoma lui Maxim. Din păcate, fundașul stânga confirmă ceea ce cam știam deja, anume că se simte mai bine la mijloc, decât în spate, unde în prima repriză a fost depășit constant de adversarul său direct. Remarcabilă cursă pe final de partidă! Și Stancu s-a prezentat bine, deși a avut obișnuitele sale execuții semi-reușite, dar efortul depus a fost maxim. De Bourceanu nu mai spun nimic, ceea ce ar trebui să însemne că s-a ridicat din nou la înălțimile "stabilite".

De cealaltă parte, cei trei fundași centrali au fost depășiți în multe rânduri de adversari, respectiv au făcut câteva gafe care puteau costa scump echipa. Scutaru a comis gafa fatală, la o minge care este posibil să fi fost ușor deviată de Taborda, dar și așa, eroare aceasta cu siguranță i-a pecetluit soarta la Timișoara. Mera și Nibombe au scăpat mai bine cu erorile lor, dar am remarcat în primul rând faptul că togolezul a pierdut și câteva dueluri la cap. Altfel, nu e surprinzător că la viteză au fost net depășiți, dar au știut să rămâne pe picioare și să tatoneze bine adversarii.
Nu l-am menționat încă pe Curtean, fiindcă nu știu ce să mai spun. Nu este nicio asemănare între jucătorul care evolua excelent la Mediaș și cel care a îmbrăcat tricoul alb-violet în acest ultim an. Greu de înțeles.

În rest, nu mi-a mai rămas nimic de zis. Doar, din nou, bravo Poli și mulțumim!
Bravo Timișoara!

Poli: Taborda (8) - Stancu (6), Nibombe (5,5), Mera (5,5), Scutaru (4), Maxim (6,5) - Curtean (5), Bourceanu (6,5), Alexa (7) - Parks (6), Bucur (6,5)

Schimbări:

Goga pentru Curtean (min 75)
Matei pentru Bucur (min 88)
Ionescu pentru Parks (min 90+2)

Un comentariu :

Andrei Vajna II spunea...

Pai cum sa-l mentionezi pe Curtean daca nu l-ai vazut? :)) Si cand l-ai si vazut, a ratat cam lamentabil.

Hai sa revina Cisovsky si Luchin, ca apararea asta imi scoate peri albi deja! Poate si Brezinsky poate fi recuperat.

La noi cred ca toti fundasii laterali prefera sa joace mai mult la mijloc. :))

Oricum, bravo Poli! Un mod excelent de a incheia un tur de vis.

Google+