19 octombrie 2009

Mici deranjuri

Iancu menționa, în mod corect, că Sabău are marea responsabilitate de a gestiona jucătorii pe care îi are la-ndemână (în special în vederea meciurilor grele care urmează, dar e o afirmație general valabilă).

Am văzut deja sâmbătă că, în urma eșecului cauzat de forțarea titularilor de drept în meciul cu Astra, în primul unsprezece și-au găsit locul mai mulți jucători obișnuiți cu banca de rezerve. Dintre aceștia, Magera și Chiacu au jucat foarte bine, Vrsici s-a prezentat decent, în timp ce Maxim a fost dezamăgitor. O primă întrebare care se pune este cum îi va ajuta prestația cu Ceahlăul pe acești jucători, și mă gândesc în special la Magera. Acesta, la fel ca și Chițu sau Vrsici, a evoluat bine și în meciul de cupă, iar mai mult, cehul a marcat golul victoriei în prima partidă a sezonului. Totuși, de la acea primă reușită, Magera de abia dacă a adunat destule minute cât să pună de încă un meci - la fel, Chițu nici măcar rezervă nu a ajuns, iar Vrsici e încă într-un proces de revenire. Mi s-a părut oricum misterioasă disparția lui Magera din echipă, atât pe finalul sezonului trecut, cât și acuma, căci acesta a fost unul din jucătorii care au contribuit mult la succesul repurtat în 2008/2009. Mai mult, deși cred că am mai spus-o, s-a dovedit în repetate rânduri că Lukas e cel mai bun pasator al echipei și participă în toate fazele de joc, de la apărare la finalizare. Așadar, întrebarea vine, de ce a fost marginalizat, căci nu e ca și cum ar fi mai inconstat decât, să zicem, Curtean (deși nu constanța e problema la acesta din urmă)?

Ceea ce mă conduce la următoarea problemă: rigiditatea lui Sabău. Deși pare să facă progrese, s-a văzut clar în partidele din acest debut de sezon că Sabău nu are suficientă încredere în echipă ca să alterneze jucătorii. Nu e nevoia ca toată echipa să fie schimbată, ci ajunge să se efectueze niște implanturi, ca sâmbătă. Mă minunam însă uitându-mă la cei prezenți pe banca de rezerve. Probabil din teamă, mai mulți titulari au fost ținuți aproape, pentru a fi introduși la nevoie, iar impactul pe care l-au produs Artiom și Alexa când au intrat, a arătat că, dacă ar fi fost nevoie, într-adevăr erau o soluție. Dar ca să revin la ideea gestionării, Sabău are la dispoziție, pe lângă jucătorii care au jucat deja sezonul acesta în Liga 1, măcar doi sau trei jucători care o freacă la echipa secundă, fără absolut nicio perspectivă. Mă întreb de ce stă Stancu pe bancă, de ce intră Maxim titular, când amândoi nu au nicio perspectivă la club. Cel puțin la fel de bine puteau să joace Chițu, Sandu sau chiar Zaluschi, dacă nu titulari, atunci măcar rezerve.

Insist pe acest aspect tocmai fiindcă echipa secundă este într-o derivă totală, lipsită de orice spirit de luptă și, în final, speranță, iar acești jucători nu pot decât să fie groaznic de frustrați de faptul că au sfârșit unde au sfârșit după un an de debut solid în Liga 1 (evident, cu referire la Chițu și Sandu). Promovarea lui Zaluschi mi s-ar fi părut utilă în ideea de a promova un jucător din noua generație, căci în mod cert această generație, și așa puțin impresionantă, duce lipsă de ambiție.

Nu știu dacă Sabău vrea să-și asume acest rol, respectiv această viziune în perspectivă, fiind conștient de faptul că antrenorii nu au prea rezistat la Poli mai mult de un de zile. Prezența sa meci de meci la Poli II ar da speranța, dacă nu am vedea că acest lucru nu a ajutat pe niciun jucător. Cert e că mizând pe experiență, Sabău speră să reducă la minim riscurile în campioant, iar până acuma o face destul de bine - dar nu grozav. Direcția pare însă a fi corectă.

3 comentarii :

Raul spunea...

Parerea mea este ca jucatori ca si Chitu,Zaluschi,ar trebui caliti putin in cele 2 ligi,sub forma de imprumut,ar putea fi imprumutati si conditionati sa joace alaturi de jucatori care nu intra in planurile lui Sabau gen Maxim,Stancu,Sandu si ar trebui sa li se dea mai multe oportunitati lui Virsici si Magera.Cred ca managementul este defectuos,ar trebui date mai multe sanse de joc jucatorilor proveniti de la juniorii campioni,chiar daca sant foarte tinerei,sub forma imprumutului conditionat alaturi de jucatori de certa(limitata)valoare la echipe precum Cheahlaul,Iasi,Fortuna C.....

Stefan Carpanu spunea...

Eu as fi zis ca am trecut deja de acest prim pas - cel cu calirea. Nu in cazul lui Zaluschi, dar in cazul lui Chitu si Sandu.

Intamplator, Chitu si Sandu evolueaza pe niste posturi unde chiar nu avem alternative mai puternice ca rezerve, deci n-ar avea nimic de-a face cu prezenta lui Vrsici si Magera pe teren.

Cat despre juniori, nu cred ca ar trebui imprumutati la varsta aceasta. In plus, e mereu mult mai bine pentru ei sa stea aproape de echipa care i-a crescut. La un moment dat se va face o triere, unii vor fi imprumutati, altii vor ramane - ma gandesc.

Sorin spunea...

Problema cu acesti jucatori tineri e ca nu pot avea impact asupra evolutiei primei echipe. Daca jucatori ca Stancu, Maxim, Vrsic si Curtean nu reusesc sa se impuna cu toate ca au experienta in prima liga fata de cei de la Poli II si anumite calitati, ma indoiesc ca acesti jucatori tineri pot face fata cu brio la Poli, fie ca si rezerve. Ganditi-va ca dintre jucatorii crescuti de Poli, doar Luchin si Mera pot evolua chiar si ca titulari. Restul nu cred ca merita sa fie nici macar in lotul largit. Daca vrem sa castigam campionatul trebuie sa ne bazam pe jucatorii de valoare si cu experienta, altfel riscam sa ramanem cu fotbalistii de la Poli II si fara investitor. Nu se stie niciodata...

Google+