3 septembrie 2008

Motivația FIFA

În acest document, FIFA explică în trei puncte motivele depunctării.

1) Se constată că numele a fost schimbat și e ok;

2) Poli trebuie să plătească 5000 de Euro pe meci oficial jucat între Decembrie 2006 și Iulie 2008;

3) Culorile echipamentului și ale site-ului oficial sunt considerate a fi violet.

În consecință, se impune implementarea penalizării de șase puncte din decizia TAS.


Am impresia că motivul pentru care s-a decis penalizarea sunt culorile, deci ceea ce ne interesează este dacă dovada că movul nu este violet va face vreo diferență. Sincer să fiu, nu mă aștept să o facă, pentru că decizia inițială TAS e formulată în așa fel încât lasă să se înțeleagă că problema de fond trebuie eliminată, iar movul nu elimină această problemă (= problema confuziei). Că aceasta nu este neapărat o problemă reală e altă chestiune.

În plus, eu nu reușesc să înțeleg de ce Poli trebuie să plătească pentru meciurile jucate sub această denumire din 2006 până în 2008 în contextul în care s-a mers pe acordul FRF-ului, care a decis că schimbările făcute erau suficiente pentru a asigura implementarea deciziei TAS. Nu ar trebui FRF-ul să fie culpabilă în acest caz?

8 comentarii :

Andrei Vajna II spunea...

Dar totusi in decizia FIFA se specifica destul de clar: "After a thorough analysis [...] we deem that the dominant colour of the club is still violet". Mi se pare clar ca buna ziua. E tot violet! Asta e problema lor.

Acuma nu sunt eu expert in culori, da am MARI indoieli de cat de "thorough" au facut ei analiza lu peste.

http://en.wikipedia.org/wiki/Purple#Purple_versus_violet

Deci e destul de greu ca un expert sa confunde violetu cu movu. Acuma sunt doua posibilati. Ori culorile sunt tot violet, ori aia de la FIFA isi bat joc de noi si iau totul in deradere. Tind sa cred ca e a doua. Cum dracu sa te certi pentru niste culori???

Stefan Carpanu spunea...

Exista o acceptiune larga a culorii violet care include movul si o acceptiune mai limitata care nu-l include. Aparent, FIFA a ales-o pe cea larga - cum ar fi si fost de asteptat, sincer sa fiu.

Andrei Vajna II spunea...

Cand esti profesionist o iei dupa carte, nu dupa acceptiuni. Asa cu daltonistii ce faceam? Ce culoare sa alegi ca sa nu exista confuzie.... Oricum, tot cazul e ridicol.

Stefan Carpanu spunea...

Ca sa vezi unde te poate duce ridicolul...

Anonim spunea...

In hotaararea fifa nu rea nici o specificatue (Pantone, CMKY,...) asupra culorii "interzise".
Din pacate clubul nici nu a cerut aceste specificatii ca sa inlature confuziile urmatoare si nici nu a intrebat frf daca sunt de acord ca schimbarile au fost executate.
De cand culorile unui site sunt dovezi in instanta? Da unde stiu eu cum era setat monitorul celor de la fifa care si-au dat cu presupusul...

Stefan Carpanu spunea...

De toate aceste chestii trebuie sa se ocupe cei de la club. Dar e mai simplu sa faci scandal.

Andy spunea...

Nu inteleg de ce trebuie schimbata culoarea violet, e aberant, cum sa aiba cineva drept asupra folosirii unei culori? CFR Cluj si Rapid au aceleasi culori si nu se dau in judecata!!!!!! e aberant sa pretinzi cuiva sa nu foloseasca o anume culoare.

Stefan Carpanu spunea...

Decizia TAS (pe care o puteti lua de aici http://www.poli.tm.ro/forum/dwnld_files/decizie_tas_25_aprilie_2008.pdf) se refera la folosirea culorii violet intr-un sens mai putin general. Numele, anul 1921, culorile, imnul, etc., sunt elementele care definesc clubul Politehnica Timisoara, iar in baza actelor emise de FRF identitatea Politehnicii ii apartine lui jambon. Deci cei care au judecat cazul au considerat ca elementul care este "culoarea" e un element central, practic exact la acelasi nivel cu numele si anul de fondare si ca el trebuie eliminat pentru a nu crea confuzie intre clubul nostru si clubul lui jambon. Deci decizia ca nu putem folosi culoarea violet nu poate fi aplicata unui alt context, pentru alte cluburi.

Ceea ce e destul de stupid insa e faptul ca problema de fond, cea a confuziei, nu e reala, pentru ca echipa lui jambon exista doar pentru a sustine acest proces, nicidecum pentru a obtine ceva performante. Asta alaturi de faptul ca jambon poate muta o echipa in alt oras si sa-i spuna Timisoara mi se pare incredibil; nu atat fiindca nu inteleg ca un SA poate avea ce nume vor muschii lui jambon, ci pentru ca in fotbal - si sport in general - numele orasului din care face parte o echipa ar trebui sa joace mai mult decat un rol decorativ. Daca ai fi obligat sa incluzi numele orasului/satului in care activeaza clubul, ai elimina aproape orice risc de confuzie - cu siguranta, macar pe acesta cu care ne confruntam noi.

Google+