27 iunie 2008

Bătrânii lui Uhrin

Lotul deplasat pentru cantonamentul din Austria arată după cum urmea

Portari: Eduard Zimmerman, Costel Pantilimon, Pedro Taborda
Fundaşi: Stelian Stancu, Sreten Sretenovici, Milos Brezinsky, Alin Raţiu, Srdjan Luchin , Carlos Milhazes, Iasmin Latovlevici
Mijlocaşi: Agunbiade Abiodun, Valentin Bădoi, Dan Alexa, Balazs Borbely, Dare Vrsici, Jose Luis Garcia, Filipe Da Costa Artiom Karamian + Victor Aldana
Atacanţi: Lukas Magera, Ionel Ganea, Arman Karamian, Gigel Bucur, Dejan Rusici, Dorin Goga, Winston Parks

Ceea ce nu pot să înțeleg, este de ce Uhrin oferă atât de puține șanse jucătorilor tineri. Nu este prima oară când arunc această critică în direcția sa, fie ea mai mult o nedumerire. O spun pentru că orice echipă mare ține alături de jucătorii consacrați și doi, trei jucători tineri, pe la 18-19 ani. De ce este preferat Ganea, care nu mai poate să-și ducă destinul de fotbalist în spate, în fața lui Axente, să zicem. Știu că Axente nu e zmeu și că are destule defecte, dar menținerea lui Ganea în lot este un act complet lipsit de perspectivă.

Dintre cei deplasați în Austria, cel mai tânăr jucător este Pantilimon, la 21 de ani, urmat de Luchin și Latovlevici la 22.

Această nedumerire a mea nu poate să nu mă ducă cu gândul la starea în care se află structurile prin care se dorește creșterea viitorilor alb-violeți. Este un scop declarat că se dorește clădirea unui centru de juniori puternic la Timișoara, dar dincolo de fala unor investiții, nu am auzit decât bârfe cât se poate de negative despre felul în care are loc acest proces esențial în crearea unei stabilități interne. E drept că sunt bârfe și trebuiesc tratate ca atare, dar în aceeași măsură este important ca atunci când cineva îți arată cât de frumoase sunt stelele, să nu uiți să privești și la ce este mai jos de ele.

Până la urmă s-ar putea spune că Uhrin nu are de unde să aleagă tineri și nu ar fi un mare neadevăr, dar mi se pare totuși că aceștia sunt puși prea mult în umbra așteptărilor mărețe. Date fiind circumstanțele de la club și sumele investite în jucători noi, nu este chiar de mirare că aceștia au prim planul, dar sunt tare curios să văd ce "produs"alb-violet va ieși din mașinăria care este școala de fotbal a Politehnicii. Până acuma par a fi firavi, timizi și neloiali. Va ridica măcar unul capul care să fie altfel, din generațiile care bat la ușă, dintre cei pe care i-am văzut în recentul turneu semifinal - sau dincolo de ei? Momentan nu pare probabil.

P.S. Acuma a apărut și Aldana în lot. Zău dacă știu ce să înțeleg.

3 comentarii :

Anonim spunea...

nu sunt de acord cu aceasta analiza...ma bazez pe ceea ce am vazut pana acum de cand a venit uhrin...jucam bine cu mici exceptii cand au clacat jucatorii care au plecat in aceasta pauza...am incredere in uhrin...plus avem destul de multi jucatori la o varsta optima intre 21-30 de ani...

Anonim spunea...

am uitat sa zic ca blogul e foarte bun...ar fi fain sa aiba si ceva stiri exclusive...plus il citesc destul de regular

Stefan Carpanu spunea...

Nu e vorba de varsta optima, e vorba de felul in care sunt integrati jucatorii crescuti de club in echipa.

A durat mult ca Luchin sa primeasca o sansa, desi intre el si Ratiu diferenta de calitate este imensa, iar pe final de sezon, desi lucrurile erau clare, nu s-au oferit sanse si altor jucatori tineri sa joace mai mult, fie ei Axente, Popovici sau Patras. Luchin este singurul care a ramas fiindca Luchin este si un jucator de valoare certa, dar nu sunt toti asa ca Luchin, in sensul ca nu vin toti "frumos impachetati".

S-a vazut clar ca si lui Luchin i-a luat o vreme sa-si intre "in mana", sa se obisnuiasca cu nivelul jocului, cu echipa, etc. Asta trebuia facut inca de anul trecut cu macar unii dintre cei trei mentionati, ca acuma sa aiba si ei o sansa reala de a ramane cu echipa. Nu poti arunca un neinitiat intr-o (proverbiala) cusca cu lei, deobicei e nevoie de timp pentru initiere. Si daca nu li se ofera acest timp, iar se tot insista pe jucatori la final de cariera care nici nu impresioneaza (Ganea si Badoi de exemplu) sau la altii care si-au dovedit limitele (Stancu, Abiodun, chiar si Arman sau Rusici) atunci eu nu pot sa cred ca mergem in directia corecta - ceea ce nu inseamna ca nu s-ar putea sa vina ceva rezultate, doar ca nu cele mai bune pe termen lung, in contextul unei investitii mai modice.

Cat despre stirile exclusive, ma tem ca n-am de unde. Nici nu intentionez de fapt sa fac pe Violamania 2. Mersi insa pentru aprecieri!

Google+