8 mai 2008

Rezumat de retur şi sezon 2007/2008

Iată, am ajuns din nou la acest prea drag moment al statisticilor absolute, în care mă bag în Excel şi pun alături tabelul cu notele din retur şi cele cu notele din tur, pentru a trage concluzii despre cifrele acestui sezon. De menţionat că nu am reuşit să îmi aplic simţul fotbalistic în ceea ce priveşte ultimele două etape, astfel că am preluat notele din diverse surse pe care ştiu că mă pot baza. Pentru analiza turului apăsaţi aici.

De această dată, media mediilor meciurilor este în scădere faţă de tur, de la 5,73 la 5,66, ceea ce înseamnă o medie pe sezon de 5,69. Comparativ, în 2006/2007 media pe sezon a fost de 5,58. Cel mai greu au atârnat nereuşitele de la Galaţi şi Vaslui, respectiv eşecul cu Universitatea Craiova în bilanţul acestui retur.

Din cele mai bune trei partide ale returului, în mod ironic două sunt în deplasare: Rapid (6,28), Pandurii (6,18) şi U Cluj (6,14). Merită remarcat însă că returul nu ne-a oferit dar mai multe meciuri slabe, ci şi mai multe meciuri bune, alături de cele menţionate mai fiind de notat măcar partidele cu UTA (6,13) şi cea cu CFR (6,00) - chiar de cea din urmă s-a disputat anul trecut.

Astfel, cele mai bune meciuri ale sezonului sunt: Steaua (6,48), Rapid (6,28) şi Poli Iaşi (6,27).

În ceea ce priveşte jucătorii, remarcaţii returului ar fi Borbely (6,06), Popa (5,85), Luchin (5,81) şi Milhazes (5,80). Martinez (6,08) şi Pantilimon (6,20) au şi ei note mari, dar au evoluat prea puţine partide. Se poate observa o cădere de formă a jucătorilor care au fost în top la finalul turului (Popa, Artiom Karamyan, Bucur, Cânu).
Cei mai slabi alb-violeţi au fost Srhoj (5,21), Rusici (5,33), şi Ganea (5,43), dar toţi trei au o scuză, în sensul că au lipsit perioade îndelungate de pe teren înainte de acest retur. Cu siguranţă însă, cea mai mare dezamăgire a fost Ionel Ganea, care nu a reuşit să dea randamentul sperat de toţi alături de Gigel Bucur.

Astfel, cei mai buni jucători alb-violeţi ai acestui sezon sunt: Artiom Karamyan (6,02), Alexa (5,94) şi Marius Popa (5,90). Deci fostul "campion", Alexa, a fost detronat, dar doar de puţin!

Urmează o analiză în detaliu a fiecărui jucător, în ordinea numerelor de pe tricou din acest retur.

Jucător: Notă retur (meciuri) / Notă total (meciuri)

1. Cristian Zimmermann: fără notă (0)

Chiar dacă nu a primit vreo şansă la prima echipă, Zimmermann a apărat în tur la Reşiţa şi în retur la Poli II, unde îşi face mai mereu treaba cu prisosinţă. Îi va fi greu însă să-i ia faţa lui Popa şi chiar Pantilimon, în contextul în care ambii au postura de internaţionali.

3. Iasmin Latovlevici: 5,25 (3) / 5,25 (7)

Din păcate, Lato nu a reuşit să facă faţă primei ligi atunci când a avut şansa, iar în consecinţă nici nu a mai prea ajuns în cadrul echipei mari odată cu aducerea lui Milhazes. Şi el evoluează des la Poli II, unde a fost unul dintre jucătorii care au reuşit să readucă echipa pe linia de plutire. Va fi interesant de văzut ce viitor are la Timişoara.

4. Miloš Brezinský: 5,77 (13) / 5,77 (13)

Purtat şi de McKain în retur, numărul patru pare să aibă continuitate, chiar dacă slovacul nu a evoluat încă în mod constant la nivelul lui Jon. Din păcate, după câteva partide excelente la debutul returului, Brezinsky nu a reuşit să joace la fel de bine împreuna cu Luchin, tinereţea amândurora fiind probabil de vină. Sincer să fiu, nu a existat o mare diferenţă între el şi Luchin, astfel că - dacă fundaşul central adus la vara va fi de calitate - vom avea parte de "o luptă" interesantă între cei doi pentru al doilea post de titular din centrul apărării.

5. Dan Alexa: 6,25 (2) / 5,94 (17)

Din păcate Alexa a lipsit în acest retur Politehnicii, chiar de cel adus să-l complementeze l-a suplinit de fapt foarte bine. Nu ar fi multe de spus, decât că şi la închidere vom avea doi jucători de calitate.

6. Alin Raţiu: 4,50 (4) / 5,14 (9)

Raţiu, adus astă vară pentru a pune presiune pe Scutaru, Luchin şi compania, nu a reuşit să se ridice la nivelul pe care ni-l dorim la Poli, deşi a avut câteva şanse de a se afirma. Poate pe acest final de sezon va reuşi să mai redereseze din imaginea creată la Poli II, unde a fost convocat în ultimele partide.

7. Marian Aliuţă: 5,53 (15) / 5,52 (24)

Deşi a evoluat ceva mai bine în acest retur - mai ales până la convocarea la Naţională -, Aliuţă nu a reuşit să se impune în primul unsprezece, în primul rând din cauza lipsei de consecvenţă de care a dat dovadă. Deşi este un jucător care îmi place, pentru că ştie să controleze balonul şi să paseze, Martinez îl depăşeste din toate punctele de vedere, de la tehnică şi până la efort. Rămâne de văzut dacă Aliuţă ne va mai fi alături anul viitor, dar nu prea cred că Uhrin caută să-şi distrugă nervii şi sezonul viitor încercând să-l motiveze.

8. Elvio Raul Martinez: 6,08 (8) / 6,08 (8)

Cine ar fi crezut că Martinez va fi un jucător atât de interesant, după debutul nefericit din partida cu Unirea Urziceni? Cu o evidentă dorinţă de a se remarca, o tehnică bună, o viziune şi pase pe măsură, în acest moment cred că el este - de departe chiar - cel mai bun om de creaţie pentru Poli. Din păcate Aliuţă are un mare avantaj în faţa argentinianului, anume că nu costă 1,2 milioane de Euro, dar până acuma Martinez a dat semne că ar putea să merite investiţia. Dacă cei din conducere vor reuşi să-i prelungească împrumutul, ar trebui să avem timp să ne elucidăm până la iarna.

9. Ionel Ganea: 5,46 (14) / 5,31 (18)

Deziluzea Ganea a fost, precum spuneam, deziluzia anului pentru Poli, Ganea fiind astfel un demn urmaş al lui Ştefan Grigorie. Cu doar trei reuşite în acest sezon şi prima prestaţie cu adevărat bună a returului de abia în ultima etapă, reprofilat la închidere, zilele când Ganea era spaima portariilor par să se fi terminat. Şi în cazul lui va fi interesant de văzut ce-i rezervă viitorul.

10. Artiom Karamyan: 5,75 (14) / 6,02 (31)

Cel mai utilizat jucător al Politehnicii în acest sezon (alături de Abiodun) este şi cel mai bun jucător al echipei, deşi în acest retur nu a reuşit să se mai ridice la nivelul prestaţiilor excepţionale oferite în tur. A muncit la fel de mult, dar centrările nu mai aveau acelaşi grad de reuşită, golurile nu au mai venit şi fazele fixe ne-au creat mai mulţi peri albi decât şanse de gol, dar la cât efort a depus în acest sezon, se poate ierta. Până când vom afla dacă Artiom va rămâne la Poli sau se va transfera la Steaua, trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi să spunem că fără Karamyan, calificarea în UEFA era un obiectiv mult, mult mai greu de îndeplinit. Felicitări pentru un sezon foarte bun!

11. Arman Karamyan: 5,54 (15) / 5,50 (18)

Uhrin răsplăteşte efortul, motiv pentru care Arman a reuşit să-şi croiască drumul din Liga a doua până la poziţia de titular în Liga 1. E drept că armeanul nu este un jucător de imensă calitate, astfel că statutul lui în lot în vederea anului viitor este încă neclar şi mai mult ca sigur va depinde de decizia fratelui său. Nu este exclus ca Arman să rămână oricum, dar dacă Poli într-adevăr face nişte achiziţii decente la vară, îi va fi foarte greu să pătrundă în primul unsprezece.

12. Marius Popa: 5,85 (13) / 5,90 (30)

Popa, ajuns să fie acuzat de blat şi scos din echipă pe final de sezon, exact ca anul trecut, va avea de luat o decizie importantă în această vară, în ceea ce priveşte prelungirea contractului său. Deşi a dat dovadă în multe rânduri de ataşament pentru culorile lui Poli, are şi câteva motive destul de puternice pentru care ar putea să decidă să nu rămână la club. Trebuie remarcat oricum că Popa va fi singurul fotbalist de la Poli în lotul pentru Euro 2008. Felicitări!

13. John Wayne Srhoj: 5,21 (8) / 5,42 (19)

În urma acestui retur foarte slab, Srhoj mai mult ca sigur va părăsi echipa în această vară, mai ales în contextul în care evoluează pe un post bine populat. În principiu nici nu cred că are argumentele necesare pentru a fi păstrat în lot, de la început fiind destul de clar că dintre el şi Abiodun, nigerianul avea şansele mai mari de a se impune în echipă.

14. Cristian Scutaru: 3,50 (1) / 3,50 (1)

Un meci - şi acela un dezastru fără margini - a evoluat Scutaru pentru Poli în acest an, după ce a refuzat transferul la Dinamo. Deşi este clar că are mai mult talent de atât, nu este la fel de clar dacă va putea să facă ceva cu el, nefiind la fel de devotat sportului precum colegul său de generaţie Luchin. Poate este unul dintre cele mai bune exemple pentru cât de importantă este seriozitatea în fotbal, căci în ciuda faptului că a debutat acuma doi ani pentru Poli, Scutaru nu a reuşit să crească în joc, iar atunci când i s-a dat încredere, a cedat.

15. Mircea Axente: 5,00 (4) / 5,00 (4)

Acest sezon a fost, per ansamblu, unul bun pentru Axente, care a reuşit să înscrie până acuma unsprezece goluri în liga secundă şi a debutat la nivelul primei ligi. Din păcate el este genul de jucător care are nevoie de ghidajul unui antrenor pe măsură, fiind încă prea individualist pentru binele său. Va fi interesant de văzut dacă poate să evolueze mai mult şi să ajungă în prima echipă anul viitor.

16. Srdjan Luchin: 5,81 (13) / 5,75 (14)

Probabil cel mai talentat tânăr jucător din echipa Politehnicii, Luchin a reuşit să se adapteze cât de cât la rigoriile primei ligi, după câteva partide mai slabe în acest an 2008. Graţie lipsei lui Cânu a primit însă şansa de "a se roda" şi a făcut-o foarte frumos, reuşind să marcheze şi primul său gol pentru Poli în Liga 1. Dacă va continua aşa, are toate şansele să prind un post de titular anul viitor şi, cine ştie, poate într-un sezon sau două să atingă şi pragul echipei Naţionale. Simt însă uitându-mă la Luchin o bucurie aparte, o bucurie pe care am simţit-o şi în primul an al lui Torje la Poli, o bucurie că avem un jucător în care să ne punem speranţele pentru anii ce au să vie. Nădejduiesc doar să nu ne răpească cineva şi această bucurie. Bravo Luchin!

17. Balázs Borbély: 6,06 (9) / 6,06 (9)

Borbely este dovada clară că este mai bine să dai un ban şi să ştii că primeşti un jucător de calitate, cu experienţă europeana, decât să cauţi chilipiruri de la care să te aştepţi la minuni. Deşi unii au fost dezamăgiţi de prestaţiile sale, după acel debut fulminant cu Pandurii, eu sunt de părere că a evoluat foarte bine în continuare - cu anumite sincope - şi îmi pare foarte rău că Poli l-a pierdut pentru finalul de sezon. Precum ziceam înainte, e bine de ştiut că măcar o poziţie o avem bine dublată, mai ales în vederea unui sezon cu o luptă pentru trei fronturi - să sperăm, o luptă cât mai lungă.

18. Gigel Bucur: 5,73 (11) / 5,89 (28)

Deşi a avut ghinionul unei accidentări care l-a scos din ritm - şi din circuitul Naţionalei pentru Euro 2008 - Bucur a marcat şi în retur o câteva goluri esenţiale, printre care şi cel din Ghencea, care a pus prima piedică Stelei în drumul lor către titlu. În sfârşit, după doi ani de aşteptări, Gigel şi-a confirmat valoarea şi poate anul viitor va reuşi să obţină din nou titlul de golgheter, de care a fost atât (na bine, nu chiar atât) de aproape în acest sezon.

19. Dejan Rusici: 5,33 (9) / 5,45 (20)

Nici Rusici nu a fost mult mai norocos, accidentându-se înainte de debutul returului şi chinuindu-se să-şi revină odată ce a fost apt să reintre pe teren. Nu a avut mare succes, dar a înscris golul egalării în partida cu Dinamo, după ce reuşise să înscrie şi la revenire în meciul de tristă amintire cu Dacia Mioveni. Nu-l văd pe Rusici titular anul viitor, dacă se fac transferurile care se impun, dar faptul că este un om deschis şi de mult bun simţ îl va ajuta cu siguranţă să joace cât mai mult.

20. Dare Vrsici: 5,25 (3) / 5,39 (11)

Cumva, Vrsici nu a reuşit să se adapteze fotbalului românesc, căci altfel nu îmi explic prestaţiile sale foarte slabe din acest an. Pe deasupra a avut şi neşansa unei accidentări urâte care l-a ţinut pe margine aproape întreg returul. În principiu cred că poate mai mult, dar totul depinde de el şi de determinarea pe care o va avea să revină în primul unsprezece, atât la Poli, cât şi la Naţionala Sloveniei.

21. Alexandru Popovici: fără notă (1) / fără notă (1)

Chiar dacă are talentul necesar să devină "noul Torje", Popovici pur şi simplu nu a atins încă nivelul la care să poată juca în prima ligă. Deşi a avut un rol important în revenirea celor de la Poli II, are perioade lungi în care este complet ieşit din joc, iar dacă nu beneficiază de spaţii libere pentru a profita pe seama vitezei sale excelente, iese foarte greu în evidenţă. Nu ştiu dacă este o soluţie iminentă pentru prima echipă, aşa cum încearcă Marian Iancu să îl facă să pară.

23. Gabriel Cânu: 5,67 (6) / 5,86 (21)

O fi Cânu cel mai bun fundaş din lotul lui Poli în acest moment, dar oscilaţiile sale în joc, cărora li se adaugă numeroasele cartonaşe galbene şi ocazionalele gafe monumentale îl compromit pe fostul fundaş al celor de la FC Naţional. Mai multe nu sunt de spus, cu atât mai mult în contextul în care plecarea sa de la club este certă.

25. Carlos Milhazes: 5,80 (15) / 5,80 (15)

În mod nesperat, aş spune că am găsit un înlocuitor bun pentru Emeghara, după ce atât Dancia, cât şi Latovlevici s-au dovedit a fi nesatisfăcători. Mare diferenţă nu este de fapt între el şi nigerian, doar eventual în sensul că Milhazes este mai puţin tehnic, dar mai tare pe picioare. Nu ne rămâne decât să sperăm că va rămâne la club şi că sezonul viitor centrările şi şuturile sale vor avea o rată mai mare de succes.

27. Tiberiu Bălan: 5,00 (6) / 5,00 (6)

Din păcate, Tibi Bălan nu mai e jucătorul de acuma câţiva ani. La prima echipă nu a reuşit nicicum să răzbească, iar la Poli II joacă în mare în nota colegilor săi de echipă - în orice caz însă, nu la nivelul la care ne aşteptam de la un fost internaţional român. Mă tem că Bălan nu va mai putea ajunge acolo unde a fost când Sportul a terminat sus, sus de tot campionatul. Conducerea a anunţat astăzi că el nu va fi cumpărat.

28. Stelian Stancu: 5,17 (3) / 5,39 (19)

Şi Stancu a fost accidentat mai tot returul, iar în condiţiile în care prestaţiile din tur nu îl recomandă în mod special, va fi interesant de văzut dacă va fi reţinut în lot. Sincer să fiu, l-aş prefera pe Sorin Rădoi în locul său, acesta jucând şi ceva mai bine şi fiind şi mai tânăr. Cred că Stancu este la rându-i candidat la un transfer la altă echipă.

29. Costel Pantilimon: 6,20 (5) / 6,20 (5)

Panti nu a apucat să joace prea mult, dar atât cât a jucat a făcut-o binişor. Ideal ar fi să poată evolua undeva la nivelul primei ligi, în mod consecvent, pentru a aduna experienţă. Şi cazul lui va fi astfel unul interesant.

30. Valentin Bădoi: 5,67 (15) / 5,67 (15)

E destul de limpede că Bădoi nu mai joacă la acelaşi nivel ca atunci când evolua pentru Rapid, dar în mare, returul acesta, a jucat mai bine decât o făcuse Stancu în tur. Considerând însă vârsta sa şi faptul că probabil Contra va sosi la vară, nu ştiu dacă îşi va dori să rămână pentru a lua loc pe banca de rezerve. Cred că şi el s-ar putea să ne părăsească la vară.

31. Abiodun Agunbiade: 5,61 (15) / 5,67 (31)

Abi a jucat mai bine ca sezonul trecut, dar în acest retur nu a avut aceleaşi prestaţii apreciate ca în tur. Probabil ideal ar fi să se găsească un titular pentru postul de mijlocaş dreapta, ca Abiodun să fie atunci rezervă sau măcar să se creeze o concurenţă pe flanc - nu că acuma nu ar fi jucători care pot evolua acolo, dar o concurenţă reală nu există.


Şi am terminat! Dacă doriţi să accesaţi fişierul cu notele, o puteţi face aici.

Din nou, felicitări tuturor celor care au muncit pentru a ne califica din nou în Cupa UEFA!

Niciun comentariu :

Google+