26 mai 2007

Poli - Rapid 0:2 (0:1)

Uneori speri, pentru ca nimic nu este imposibil. Cel mai dureros este cand iti dai seama cat era de posibil.

Alb-violetii au pierdut astazi un meci pe care puteau lejer - macar - sa-l trimita in prelungiri. Doua goluri venite in urma unor grave greseli personale au naucit insa orice dram de speranta, speranta cu care ne inoculasem in doze mari in aceste ultime saptamani. Caci, deh, totul pentru Cupa!

In fata unui stadion plin ochi, Poli a inceput curajos partida, dar intr-o formula cel putin bizara. Pantilimon in poarta si Torje pe banda stanga, precum si prezenta in primul unsprezece a lui Mansour au fost, sa fim sinceri, surpinzatoare. Daca accidentarea subita a lui Karamyan explica titularizarea lui Torje - care a si fost cel mai bun om al nostru - , ce a fost in creierul lui Velcea cand i-a trimis pe teren pe Panti si Mansi nu stiu. Spun asta din doua motive: in primul rand, pentru ca Panti evoluase slab cu UTA si Craiova, ba chiar foarte slab, in timp ce Popa fusese unul dintre cei mai buni jucatori din partida cu FC Vaslui (ca sa nu mentionez lipsa de experienta a primului); in al doilea rand, Mansour n-a mai fost titularizat de nspe etape, si deodata il vedem in primul unsprezece in cea mai importanta intalnire a sezonului. Aceste doua decizii - precum si cele de pe parcursul meciului - ma fac sa cred ca principalul vinovat pentru aceasta infrangere este Velcea. Sau a acelei persoane care a facut aceasta echipa.

Alb-violetii, precum ziceam, au inceput bine partida, dar la prima faza periculoasa rapidistii au deschis scorul, dupa ce Zicu a trecut de Radoi si McKain, iar mingea trimisa de el a ajuns (inexplicabil) la Buga, mult prea liber in careu. Finalizarea a fost o formalitate. Pana la finalul reprizei - si practic chiar si in repriza a doua, desi motivele se poate sa fi fost altele - rapidistii nu au mai avut ocazii de gol. Ce-i drept, nici Poli n-a stralucit, doar escapadele lui Torje ridicand tribunele in picioare in repetate randuri. A fost insa o mare ocazie in minutul 45, cand o combinatie excelenta Torje - Bucur - Mansour, l-a gasit pe ultimul in pozitie ideala de gol, insa Coman a aparat. Meciul s-a rupt intai in debutul mitanului secund, cand la o greseala mare a lui Pantilimon, Zicu a finalizat ceea ce a urmat sa fie al doilea si ultimul gol al serii. De remarcat insa decizia cel putin dubioasa a tovarasului Augustus, care nu a acordat fault in atac, desi un rapidist s-a trezit (involuntar, dar oricum) calcandu-l pe tanarul portar alb-violet. Momentul in care s-a clarificat cu totul deznodamantul partidei a fost eliminarea lui Omoduemuke la doar doua minute dupa intrarea sa pe teren, in urma unui gest absolut inexplicabil: Mazilu tinea de minge pentru a intarzia executarea unei libere de la mijlocul terenului, Omoduemuke i-a smuls-o din brate, Mazilu a comentat ceva, iar deodata Omo era cu mana pe gatul lui Mazilu, azvarlindu-l pe gazon. Pana la final, rapidistii nu au mai fortat, iar Poli nu a reusit mai nimic, considerand ca juca practic in opt oameni de camp, Torje fiind absolut extenuat dupa efortul din prima rerpiza.

Asadar, ce ar fi de spus?

In primul rand, eu apreciez devotamentul jucatorilor, care au fugit mult (Bucur, Abiodun, Alexa, Torje sunt doar cateva exemple) si si-au dorit ceva de la partida, dar au platit tribut pentru niste greseli individuale. De remarcat as dori sa-i remarc in mod deosebit pe trei dintre ei, anume Torje, Alexa si McKain, care mi s-au parut cei mai exponentiali alb-violeti ai acestei partide. Tin sa mentionez faptul ca indecizia lui McKain la faza golului unu mi se pare mai putin imputabila decat cea a lui Radoi, la aceeasi faza. Este ironic ca golul doi a venit dupa o minge trimisa aiurea in aut de Emeghara, care - ca deobicei - a alternat interventii excelente cu greseli complet inutile. De criticat trebuie criticati Plesan, Cristea si Mansour, amantrei fiind aproape inexistenti pe teren. Daca primul a mai miscat ceva, gestul sau din momentul schimbarii a fost dramatism ieftin, considerand - comparativ - prestatia "analogului sau", Zicu.

In al doilea rand, Velcea a fost penibil. Pe langa criticile pe care le-am enuntat deja, mie nu-mi vine sa cred ca un antrenor bun nu putea sesiza agitatia si nervozitatea lui Omoduemuke, chiar daca este clar ca mai nimeni nu s-ar fi asteptat la o asemenea reactie din partea nigerianului. Ceea ce m-a iritat insa la culme, a fost faptul ca l-a tinut pe Torje in teren, desi acesta de abia se mai tinea pe picioare de prin minutul 60. Chiar daca nu avea vreo schimbare ideala la-ndemana, putea cel putin sa introduca un jucator care s-ar fi putut vedea in jocul echipei. Iar in ceea ce priveste misterioasa accidentare a lui Karamyan - desi situatia nu este neaparat identica - poate ar trebui sa invete ceva de la portarul Rapidului, Coman. Velcea, m-ai dezamagit.

In al treilea (si ultimul) rand, consider oarecum justificata nemultumirea domnului Iancu in ceea ce priveste arbitrajul. Nu doar faza golului doi a fost foarte discutabila, ci si doua interventii ale rapidistilor nesanctionate cu galben in primele zece minute ale jocului, precum si galbenul acordat (in contrast) foarte usor lui Plesan. Dar vina infrangerii sta pe umerii lui Velcea si a celor care au gresit in acele momente cruciale. Ea sta totodata pe umerii lui Iancu, deoarece nu a adus un antrenor bun la echipa, in contextul in care a impus obiective marete. Nadejduiesc ca Dusan Uhrin (confirmat intre timp si de Gheorghe Chivorchian) sa fi meritat sacrificiile.

Doresc sa mai remarc dezolarea domnului Chivorchian, care parea extrem de afectat de rezultatul partidei. Minute in sir nu s-a ridicat de pe scaunul sau, iar cand a facut-o de abia se tinea pe picioare. Nu cred sa fi vazut vreodata un om mai mahnit in cadrul echipei noastre.

In ceea ce priveste plecarile, ele trebuie sa se intample. In primul rand, deoarece trei sferturi din lot nu are ce sa ofere clubului. As retine insa trei jucatori pentru sezonul viitor din cei care au evoluat astazi, anume cei trei elogiati mai sus (McKain, Alexa si Torje). Acestora li se pot adauga Gigel Bucur, Karamyan si Popa. Ma tem insa ca McKain va parasi echipa, iar in contextul in care Luchin si Scutaru nu au semnat noile contracte cu clubul, s-ar putea sa ne trezim intr-o situatie neplacuta. Avem insa nevoie de schimbari, chiar daca sunt masive si ele vor afecta prestatiile echipei in termen scurt. Ramane de vazut ce va fi si - mai ales - ce va avea Uhrin de spus.

Noroc ca exista ziua de maine, caci prezentul alb-violet este cat se poate de gri. Pacat ca am pierdut o cupa in fata unei echipe superioare noua doar in termenii relativi ai prestatiei noastre. Mare pacat.

Niste note: Pantilimon (4,5) - Radoi (4,5), McKain (6), Canu (5), Emeghara (5) - Torje (7), Alexa (6,5), Plesan (5), Abiodun (5,5) - Bucur (5,5), Mansour (5) carora li se adauga Cristea (5) si Omoduemuke.

Niciun comentariu :

Google+